Egy percre aprópénzért vették meg a google.com domaint

Egy volt Google-alkalmazott, a jelenleg MBA-tanulmányait végző Sanmay Ved egy percre átvette a hatalmat a google.com domain fölött.

Ved a Google domainregisztrációs szolgáltatásában keresett szabad domaineket. Mivel korábban hosszú ideig dolgozott a cégnél, beírta a keresőbe a google.com-ot is, amit legnagyobb meglepetésére szabadnak mutatott a rendszer. Először azt hitte, hogy ez valami egyszerű hiba, de kíváncsi volt, így próbaképpen el is indította a vásárlási procedúrát. Bankkártyával kifizette a 12 dollárt, amit szabályosan le is vontak a számlájáról, és visszaigazolást is kapott a tranzakcióról.

A vásárlás után a Google Search Console műszerfalán, amely a domainek menedzselésére szolgál, szép rendben meg is jelentek azok a belső üzenetek, amelyek google-com tartomány tulajdonosának szóltak, sőt e-mailben is kapott belső üzeneteket. Ved tehát gyakorlatilag egy percre teljes hatalmat kapott a világ leglátogatottabb domainje fölött – írja a Bitport.

A Google rendszerének egy perc kellett arra, hogy korrigálja a hibát. Törölték a regisztrációt, és azonnal vissza is fizették Vednek a 12 dollárt. A Google jogi osztálya egyszerűen elfelejtette időben meghosszabbítani a domainregisztrációt, de lehet, hogy egy programozási hiba okozta az egészet.

A problémát azonnal jelezte a Google biztonsági csapatának. A Google annyit mondott, hogy vizsgálják a hiba okát, de egyelőre nem találtak rendellenességet.

Címlapi illusztrációnk forrása: co50.com

Kimaradt?