Több ezer éves mamut csontvázára bukkant birtokán egy amerikai gazda

James Bristle és barátja egy több ezer éves gyapjas mamut csontvázát találták meg munka közben egy dél-michigani szójaültetvényen.

„Éppen egy gázvezeték lefektetésén dolgoztunk, amikor belebotlottunk a maradványokba” – mondta James, aki először azt hitte, hogy egy kidőlt kerítésoszlop ágaskodik ki a földből, amiről később kiderült, hogy a mamut egyik épen megmaradt agyara volt – idézte az amerikai sajtó a globoport.hu.

Felfedezésüket azonnal bejelentették, ezt követően Michigani Egyetem őslénytani tanszékének paleontológiai szekértői érkeztek a helyszínre, hogy szakszerűen végrehajtsák a feltárást. A munkálatok azonban nem mentek egyszerűen, egy darut is segítségül kellett hívni, hogy kiemeljek a hatalmas ősállat megmaradt csontja.

A feltárást vezető Daniel Fisher elmondta, hogy az állat több mint 15 ezer éves lehet és az eddigi kutatás során arra a következtetésre jutottak, hogy a mamutot vélhetően vadászok ejtették el, majd feldarabolták és amit tudtak magukkal vittek. A mamut megmaradt részeit pedig elrejtették a ragadozók elől, hogy később visszamehessenek érte.

Kapcsolódók

Kimaradt?