Erős hét: baj sújtja az androidos és Apple telefonokat is

Az iPhone-ok kapcsán rövid idő alatt több tucat felhasználó jelezte, hogy az iOS operációs rendszer legutóbbi verzióinak telepítése után váratlanul kikapcsolnak a telefonjaik, és nem is a szokásos módon kell visszakapcsolni őket. Ami az Androidot illeti: tovább súlyosbodott a helyzet az okostelefonok történetének eddigi legnagyobb biztonsági fenyegetése kapcsán. A probléma alsó hangon 1 milliárd készüléket érint.

Az iPhone-probléma érintettjei közül többen azt is tapasztalják,hogy a telefont visszakapcsolni nem a szokásos módon lehet, hanem a bekapcsoló és a home gomb 10 másodperces, együttes lenyomásával, ami egyúttal a készülék gyári visszaállítását is jelenti.A visszakapcsoláskor az ujjlenyomat-olvasóként is funkcionáló home gomb szokatlan melegedésbe kezd – írja a HVG.

A Zimperium szakértői szerint androidos készülékek feltöréséhez elég csupán egy olyan weblapra ellátogatni, ahol fertőzött mp3 vagy mp4 fájl található. A rosszindulatú kódot tartalmazó zenét vagy videót ráadásul nem is kell megnyitni, már az előnézet is elég ahhoz, hogy az ezáltal a készülékre kerülő rosszindulatú program zöld utat nyisson az illetéktelenek számára. A zöld út ebben az esetben konkrétan azt jelenti, hogy a támadó felvételeket készíthet a telefon kamerájával, megszerezheti a készüléken tárolt adatokat, letörölhet róla mindent satöbbi.

A HVG szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan hány készüléket érint a hiba, de az biztos, hogy szinte az összeset.

Kapcsolódók

Kimaradt?