Saját mikrobáink felhőjében járkálunk

Az Oregoni Egyetem tudósai igazolták, hogy mindannyiunkat egy baktériumokban gazdag felhő vesz körül. A körülöttünk lebegő mikrobák egy része ráadásul legintimebb testhajlatainkból és testüregeinkből származik.

„Amikor kezet rázunk egy másik emberrel, benne állunk az ő mikrobiális felhőjében is” ‒ mondja James Meadow, a kutatás vezetője. Testünk a becslések szerint nagyjából 100 billió baktériumnak, vírusnak és gombának ad otthont, és mikrobiális „ujjlenyomatunkat” mindenen otthagyjuk, amit csak megérintünk.

A tudósok egy steril szobában ültették le kísérletük résztvevőit, majd tőlük egy méterre a levegőből, illetve a padlóról vettek mintákat. A minták DNS-elemzése során kiderült, hogy azokban olyan baktériumok vannak jelen, amelyek rendszerint a bőrön, a szájban, az orrban, a belekben, illetve a hüvelyben élnek. A vizsgált 11 személyből ráadásul 9 esetében a minták olyannyira rájuk jellemző mikrobiális összetételt mutattak, hogy az alapján akár azonosítani is lehetett volna ezeket az embereket – írja az ipon.hu.

Meadow és társai szerint könnyen lehetséges, hogy ezeknek a személyes felhőknek fontos szerepük van a betegségek terjesztésében.

Kimaradt?