Diákok készítették el a Kolozsvári Magyar Napok mobilalkalmazását

Augusztus 16-án kezdetét vette a 6. Kolozsvári Magyar Napok, amelynek a programját – a mindentrendben szellemiségének megfelelően – már egy Android mobilalkalmazás segítségével is követni tudja a nagyérdemű.

A rendezvényt már régóta a sajátjának tekinti a kolozsvári magyar közösség, ezt bizonyítja ez a kis alkalmazás is, hiszen elkészítése önálló kezdeményezés. A telefonos applikáció egy diákprojekt eredménye, Kiss Anna és Magyarosi Botond, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Matematika és Informatika Karának másodéves diákjai készítették.

A KMN-re készült alkalmazás egy testreszabott változata az idén Tusványoson is letölthető TusványosApp-nek, amelyet a Magyar Ifjúsági Tanács felkérésére implementáltak a diákok, dr. Simon Károly egyetemi adjunktus vezetésével, a Codespring Mentorprogram keretén belül. A KMN-re készült változat megvalósításában a diákokat Szilágyi Zoltán szoftverfejlesztő segítette. Az applikáció célja elsősorban, hogy még könnyebbé tegye a nagyon sok helyszínen és párhuzamosan futó programok böngészését. Ennek megfelelően a Magyar Napok programját az alkalmazás segítségével szűrni lehet kategóriák szerint, illetve keresni lehet a programpontok címére és a meghívottak nevére is. Az alkalmazás azt is jelzi, ha valamilyen programváltozás történik.

„A teljes alkalmazás elkészítésére nagyon kevés idő állt a diákok rendelkezésére, akik az egyetemi elfoglaltságaik mellett kiválóan teljesítettek. Ugyanakkor tudjuk, hogy van még javítani való rajta. Például, hasznos lenne egy favoritlista, illetve a programok térképen való megjelenítése is könnyítené az alkalmazás használatát. Esetleges apróbb hibák is előfordulhatnak, de ígérjük, hogy amennyiben a szervezők és a közönség is igényli, akkor jövőre egy továbbfejlesztett formában, újabb funkcionalitásokkal jelentetjük meg, és esetleg más mobil platformokon is elérhetővé tesszük.” – mondta Simon Károly az applikációval kapcsolatban. Az alkalmazás bárki számára ingyenesen letölthető a Google Play Store-ból, a Kolozsvári Magyar Napok címen.

Kapcsolódók

Kimaradt?