Kultuszregény színpadi változata a Kolozsvári Magyar Napokon

A Kolozsvári Magyar Napok alkalmával ismét látható hétfőn és szerdán a Semmi a Báthory István Líceum dísztermében. Janne Teller Semmi című, világhírű regényének színpadi adaptációját egy diákokból álló társulat játssza, Darvay Botond és Zágoni Melinda rendezésében. Április 8-ai bemutatója óta teltházzal, töretlen sikerrel játsszák a darabot, amelyet brassói vendégszereplésekor is állva ünnepelt az ottani közönség.   

Janne Teller Semmi című regényét a 21. század legerősebb kamaszregényeként, az „új Legyek Ura”-ként, kultuszkönyvként szokták emlegetni. Senki nem tudja akkora hitelességgel színre vinni a Semmit, mint maguk a diákok, hisz róluk szól – de ugyanakkor felnőttként is székhez szegeződve nézi végig az ember az előadást.

Janne Teller regényét még a nagyon toleráns Dániában is betiltották annak megjelenésekor. Majd a fiatalok körében tett hatást látva kötelező olvasmánnyá tették ugyanazok, akik korábban betiltották. Fiatalokról szól, de nem csak fiataloknak. Talán nincs is huszonegyedik századi, modern ember, aki ne ismerne magára benne.

Teljesen átlagos hétköznap az iskolában. Unalom, székek, asztalok, tanárok, oszi. A szokásos dumák. Semmi különös. Míg egyszercsak Pierre Anthon elejt három mondatot, ami tűszúrásként éri a többieket. „Semminek sincs értelme, ezt régóta tudom. Ezért semmit sem érdemes csinálni. Erre most jöttem rá.” Ennyit mond, és közben fogalma sincs róla, hogy elindított egy végzetes lavinát. Osztálytársai elhatározzák, hogy bebizonyítják neki – és maguknak – az ellenkezőjét. De ami ártalmatlan játéknak indul, hamarosan kontrollálhatatlanná válik…

A Semmi a Kolozsvári Magyar Napok alatt kétszer látható, szerdán, augusztus 19-én 13 órától és pénteken, augusztus 21-én 11 órától a Báthory István Líceum dísztermében. Mivel a helyek száma korlátozott, a részvételi szándékot tanácsos a semmifoglalas@gmail.com emailcímen előre jelezni. Figyelem, ez nem gyerekelőadás! Az alsó korhatár 14 év.

Kimaradt?