Ijesztően gyors közlekedési rendszert fognak tesztelni

A SpaceX dél-kaliforniai központja közelében indítja el a Hyperloopnak nevezett közlekedési rendszer 1,6 kilométeres tesztpályájának építését.

A többek között aTesla és SpaceX válallkozásokról ismert Elon Musk két éve szellőztette meg a légritkított csőben óránként 1300 kilométeres sebességgel száguldó légpárnás kabinok tervét. A tesztpálya startja mellett a kapszulák prototípusának megépítésére is pályázatot jelentett be egyetemisták és független mérnökcsapatok számára.

A szabadon hozzáférhető tervek mentén a Hyperloop Transportation Technologies májusban bejelentette: 8 kilométeres próbapályát építenek, amely 2018-ban már működne is. A napenergiával működő kabinok még nem a tervezett maximális sebességgel fognak száguldani, de már így is meg akarják dönteni a földön elért sebességi rekordot.

A kaliforniai autópályák felett húszméteres magasságban haladó, napelemekkel fedett betonoszlopok által tartott csőben futó pályán a San Francisco és Los Angeles közötti 550 kilométeres távot fél óra alatt tennék meg – írja a Népszabadság.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?