Ezt a módszert soha ne vesse be, amikor vérzik az orra

Az orrvérzés kifejezetten nyugtalanító lehet, de általában rövid ideig tart, és kevesebb vér ürül ilyenkor, mint azt a szenvedő alany gondolná. Csillapításával kapcsolatosan ayonban még mindig rendíthetetlenül tartja magát néhány tévképzet, ami mindamellett, hogy nem segít a probléma megoldásában, kifejezetten kockázatokkal is jár, figyelmeztet a femina.hu portál.

A hátrahajtott fej, lefekvés, nyomás az orrnyergen vagy hideg borogatás a tarkóra mind-mind olyan módszer, amit érdemes elfelejteni, ha az ember nem szeretné kockáztatni az egészségét. Bár fejüket a legtöbben reflexből hátrahajtják, hogy megakadályozzák a hely összevérezését, a lefekvéssel pedig igyekeznek megnyugvást teremteni, orrvérzéskor egyáltalán nem ajánlott ezt a két praktikát bevetni, mert a fej hátrahajtásával a vér visszatódulhat a légutakba és a nyelőcsőbe, ami hányingerhez, hányáshoz, súlyos esetben fulladáshoz vezethet.  A vérzés ugyanis legtöbbször az orr elülső részében keletkezik, a hátul jelentkező vérzés általában erőteljesebb, és orvosi ellátást is igényelhet.

Ezt teheti orrvérzés esetén

A nyugalom megőrzése érdekében kényelmes ülőpozíciót javasolt felvenni, valamint törölközőt, textilzsebkendőt kérni, amivel felfogható a vér. Ez a jó megoldás a tamponálás helyett, az ugyanis tovább irritálhatja az ereket, és ronthat a vérzésen. Ülve enyhén előre kell hajtani a fejet, amivel megakadályozható, hogy a vér visszafolyjon a torok irányába.  Az orrnyereg nyomása nem segít, viszont az orrcimpák összecsippentése már igen. Így a hajszálereket éri a nyomás, és az orrnyílásban alvadó vér miatt a vérfolyás is lassítható. Néhány percig tartsa összefogva az orrcimpákat, mielőtt újra ellenőrizné a helyzetet.

Az orrnyerget érdemes jegelni, ez ugyanis valóban támogathatja az erek összehúzódását. Fontos, hogy a jég ne kerüljön közvetlenül a bőrfelületre. Becsavarhatja konyharuhába vagy törölközőbe, ha nincs a kéznél jégkocka, fagyasztott zöldség is megteszi. Amennyiben a vérzés 20 perc elteltével sem csillapodik, szakemberrel kell konzultálni.

Ez állhat az orrvérzés hátterében

Az orrvérzésnek sokféle oka lehet, mivel az orr nyálkahártyája nagyon gazdag vérellátású. Gyakran a száraz levegő, az erőteljes orrfújás és tüsszögés miatt alakul ki a probléma. Mindemellett sérülés, allergiás reakció, véralvadási zavar és magas vérnyomás is állhat a háttérben. Télen a fűtés és a felső légúti megbetegedések is előidézhetik, ilyenkor különösen ajánlott a levegő párásítása, valamint az orrnyálkahártya nedvesen tartása, ez utóbbi történhet például izotóniás tengervizes készítményekkel. Orrvérzés után az orr piszkálása, erőteljes kifújása, valamint nehéz súlyok megemelése nem javasolt. A visszatérő vérzést mindenképp ajánlott kivizsgáltatni. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?