Mit keres a nagyváradi Robert Bagdi fotója a New York-i Times Square-en?

A 23 éves Robert Bagdi egyike annak a négy romániai véradónak, akinek a fotója felkerült a New York-i Times Square egyik óriáskivetítőjére a Blood Network elnevezésű véradókampány keretében, amelyet az Untold és a Neversea fesztiválok indítottak.

A határrendészetnél dolgozó fiatalember történetét a belügyminisztérium Facebook-oldaláról ismertük meg. 

23 de ani și 60 de vieți salvate. El este Robert și este polițist de frontieră, dar mai mult de atât, este unul dintre...

Közzétette: Ministerul Afacerilor Interne, Romania – 2020. november 9., hétfő

 

2017-ben még a rendőrakadémia diákja volt Robert Bagdi, amikor parancsnoka azzal a kérdéssel fordult a diákokhoz, hogy egy élet és halál között vergődő embernek ki lenne hajlandó vért adni. Róbert előrelépett, gesztusa pedig megmentette a súlyosan beteg ember életét. Ekkor tudatosodott benne a véradás fontossága, és azóta is havi rendszerességgel megjelenik a nagyváradi vérközpontnál.

Robert Bagdi már 20 alkalommal adott, összesen több mint 9 liter vért, ezzel 60 ember életét mentette meg. Még rajta is túltesz az a marosvásárhelyi illetőségű asszisztensnő, aki az elmúlt 30 évben összesen 120 alkalommal volt donor és gesztusával 360 betegen segített. Egy ploiești hentes 92 alkalommal adott vért, amit 276 páciens gyógyításánál használtak fel. Egy temesvári trolibuszvezető 52-szer volt donor, mintegy 156 páciensen segítve. 

Az Untold és a Neversea fesztiválok által szervezett legutóbbi Blood Network elnevezésű véradókampány keretében összesen 1450-en adtak vért, mintegy 4300 betegen segítve.

Kapcsolódók

Kimaradt?