Ezért jó édesburgonyát fogyasztani

Az édesburgonya a közismert borgonyához hasonlóan számos köret alapja lehet: elkészíthető grillezve, sütve, tócsniként, lepényként, pogácsaként, püré formájában és még desszertként is megállja a helyét. Összetett szénhidrát, lassan szívódik fel, tele van C-vitaminnal és ásványi anyagokkal, amelyek nélkülözhetetlenek a csontok egészségéhez és az izmok állapotának a helyreállításához – írja a runnersworld.hu portál.

Az édesburgonya jobb választás, mint a kenyér vagy a tészta, mert ezek gyorsan felszívódnak, de igazából üres szénhidrátforrások, és tápanyagot nemigen tartalmaznak. 100 gramm édesburgonya 86 kalória: 1,5 gramm fehérjét és 17 gramm szénhidrátot is tartalmaz, valamint 4 gramm cukrot és rostot, nátriumot.

  1. Serkenti az emésztést: bővelkedik élelmi rostokban, amelyek a bélben a jó baktériumok számának növekedését segítik elő. Emellett kiváló a puffadás és a székrekedés ellen.
  2. Erősíti az immunrendszert: C- és A-vitamin tartalma mellett antioxidánsokat is tartalmaz, amik mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a szervezet ellenállóbb legyen.
  3. A béta-karotin jó hatással van a szervezetre: narancssárga színe arról tanúskodik, hogy a benne található béta-karotin hozzájárul a nap káros hatásainak csökkentéséhez. Hatással van a bőrre is, segít, hogy fiatalabb maradjon a bőr, az antioxidáns tartalmának hála pedig az öregedést lassítja. A béta-karotin egyébként A-vitaminná alakul a szervezetben, ami elengedhetetlen az egészséges látáshoz.

(Nyitókép forrása: pexels.com)

 

Kapcsolódók

Kimaradt?