Nem aratott nagy sikert az első romániai laposföldes konferencia

Az ördög ügyvédje nélkül ugyan, de megszervezték a román lapos Föld-hívők első konferenciáját Kolozsváron, a hétvégén.

Egy kolozsvári hotelben találkoztak a posztmodern szektásodás jelenségének legjobb példáját adó „laposföldesek” – azok, akik szerint a Föld nem geoid alakú, hanem inkább koronghoz hasonlít, és egy globális, azaz korong-szintű összeesküvés vezetett félre minket.

A konferenciát egy az Egyesült Államokban élő román, Adrian Rus szervezte, akinek a nevéhez fűződik az első román nyelvű könyv is a témában. Bár állítólag meghívott egy elismert fizikust is, akinek az ellentábort kellett volna képviselnie, az illető nem jelent meg a találkozón. A HotNews újságírója egyébként megkereste a meghívottat, Cristian Presură fizikust, aki azt mondta, őszintén nem emlékezik ilyesmire, de olyan sok levelet vált, hogy talán elfeledkezett róla.

Rus az egyik beszámoló szerint távolról indított, azoktól a szép időktől, amelyekben az emberek még tudták, hogy mi az igazság, és a NASA-t sem hagyta ki a képletből mint az összeesküvés egyik fő aktorát. A beszéde nagy része azonban az „érvekre” összpontosított, amelyek a tudományos álláspontot hivatottak cáfolni.

A HotNews újságírója egyébként szóba állt a jelenlévőkkel is. Egy „laposföldes” arról beszélt neki, hogy vannak a „hasznos idióták”, akik elhiszik a hazugságot, és azt ismételgetik. Ők nem részei az összeesküvésnek, az igazán gonosz szereplők azok, akik tisztában vannak az igazsággal. Ezek közül a legerősebb szereplő az ördög, aki számára a pénz csupán eszköz, a cél a hatalom, az emberek uralása. Az igazság pedig maga isten, a harc ellene folyik – fejtette ki a résztvevő.

A beszámoló szerint egy felszólalónak sikerült mindenkit felzaklatnia, a híveket és a szkeptikus újságírót is. Egy kanadai vendég arról beszélt, hogy a tudomány vallás lett, úgy hiszünk benne vakon, mint a papokban, pedig egyikünk sem tudna részecskegyorsítót készíteni az otthonában.

Inkvizíció zajlik ellenük

Az Adevărul interjút is készített Adrian Russzal, aki 1989-ben hagyta el az országot és politikai menedékjogot kapott az USA-ban. Ebből kiderül, hogy az 54 éves férfi szerint a legtöbb lapos Föld-hívő hétköznapi ember, aki az előítéletekkel szemben iskolázott – Romániában a saccolása szerint legalább tízezer követőről beszélhetünk, a legnagyobb Facebook-csoportnak ötezer tagja van.

Az eseményről azt mondta, nem gondolta volna, hogy probléma lesz legalább kétszáz embert vonzani, de ez nem sikerült, részben, mert nem reklámozták a találkozót, részben pedig, mert félniük kell. Büszke volt viszont arra, hogy egy kanadai pszichológus és egy magát csak Ben Taboo Conspiracy-nek nevező állítólagos jogász jelen volt, más külföldi résztvevők mellett.

Arról, hogy mitől kellene tartania egy „laposföldesnek”, Rus azt mondta, előfordult már, hogy egy amerikai mérnök elhagyta a munkahelyét, mert panaszt tettek a munkatársai a YouTube-os videói mellett, amelyekben az elmélet mellett érvelt. Egészen odáig elment a főszervező, hogy az inkvizícióhoz hasonlítsa a lapos Föld-hívőkkel szembeni ellenérzéseket és ő is vallásnak nevezze a tudományt.

Abban azonban eltért az álláspontja, hogy az összeesküvésnek mi a háttere: szerinte a pénzen van a hangsúly: a NASA az Egyesült Államoktól kapja a finanszírozást, és muszáj elhitetnie a közvéleménnyel, hogy tettek is valamit érte, például járnak az űrben (holott szerinte a holdraszállás is hamisítvány).

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?