Eltüntetné a Facebook a like-ok számát

A Facebook jelenleg egy olyan szoftver fejlesztésén dolgozik, amely eltüntetné az egyes posztok alatt a like-ok számát: ez annyit tesz, hogy a felhasználók nem látnák, melyik bejegyzésük milyen mértékben nyerte el ismerőseik tetszését – közölte az index.hu portál.

Erről a fejlesztésről – amely még nem nyilvános – egy elismert és hiteles alkalmazásfejlesztő, Jane Machune Wong tájékoztatta a The Telegraph-ot. Felfedezte ugyanis, hogy a Facebook ugyanazt a kódot ültette be algoritmusába, amelyet az Instagramon már tesztel. Wong egyébként az Instagram esetében is hetekkel az éles tesztelés előtt szúrta ki a hasonló kódsort.

A like gomb 2009-ben jelent meg a Facebookon, akkor azért, hogy irányt mutasson az embereknek arról, melyik poszt mennyire érdekes, kedvelhető vagy éppen virális. Azóta a like már összenőtt a Facebookkal.

A tervbe vett like-elrejtés egyébként a felhasználók mentális egészségét szolgálhatja: egy 2018-as tanulmány világított rá arra, hogy azok a felhasználók, akik napi 10 percre korlátozták a Facebook- és Instagram-idejüket, sokkal kisebb jelét mutatták a depresszióra utaló tüneteknek. Egy friss angol tanulmány pedig a lehető legmérgezőbb funkcióként definiálta a like-ot a Facebook-felhasználók körében végzett vizsgálat után.

Wong szerint az, hogy az Instagram előbb Kanadában, majd szélesebb körben tesztelte a like-elrejtést, most pedig a Facebook kódsorába is bekerült a rendszer, azt mutathatja, hogy a cég valós szinten mérlegeli a funkció bevezetését, hogy ne csak ezek gyűjtése motiválja a felhasználókat, akik így szabadabban kifejezhetnék magukat.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?