Gombnyomásra bontja le magát egy új műanyag

Elég egy gombnyomás, és olyan belső mechanizmusok indulnak el, hogy azonnal elkezdi lebontani magát az Egyesült Államok védelmi minisztériuma által kifejlesztett eltűnő polimer. Ez egy olyasféle önmegsemmisítő műanyag, amely eddig csak a sci-fiben létezett – hívja fel a figyelmet az index.hu portál.

Paul Kohl kutatócsoportja fejlesztette ki a különleges anyagot „amely nem a lassan, egy év alatt biológiailag lebomló, többek által ismert műanyag” – hangsúlyozta a kutatásvezető. A részleteket azonban az Amerikai Kémikusok Társaságának őszi ülésén fogják bemutatni.

Annyit már tudni lehet róla, hogy az amerikai hadsereg elképzelései ihlették: a hadsereg ugyanis olyan szállítóeszközöket és elektromos szenzorokat szeretne használni, amelyek a használatukat követően semmilyen nyomot nem hagynak, így elkerülhetik a lelepleződést, és nem kell begyűjteni az eszközt. A bomlás kulcsa a kutatók megállapításai szerint az a hőmérséklet, amely fölött a polimer az alkotóelemeire, azaz monoelemekre esik szét.

A legtöbb polimer átlagos hőmérsékleteken nagyon stabil, és még magasabb hőmérsékleten is csak lassan bomlik le. Kohl csoportja olyan polimereket hozott létre, amelyekben a kémiai kötések gyorsan szétválnak, így hamar végbemegy a bomlás. Eddig nem tudtak ilyen eltűnő anyagot létrehozni, mert szobahőmérsékleten instabillá váltak. Az áttöréshez a polimer szintézise során eltávolítottak minden szennyeződést, és olyan fényérzékeny adalékot tettek hozzá az anyaghoz, amely az  ultraibolya fény hatására indítja el az önmegsemmisítés folyamatát. Az eljárás következtében az éjszaka még közlekedő és terheket szállító jármű nappalra egyszerűen eltűnhet.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?