Új vérvizsgálat mutatja ki, megérjük-e a következő tíz évet

Német tudósok fedezték fel, hogy a vérben 14 biomarker, azaz biológiai jelzőanyag található, és ezek mindegyike a néhány éven belül nagy eséllyel bekövetkező elhalálozásra utal – számolt be a hirado.hu portál.

Kísérletükben 44 ezer fő vérét elemezték, és 83 százalékos pontossággal meg tudták jósolni, valaki elhalálozik-e a következő 2-16 évben. A megfigyelt biomarkerek olyan anyagok, amelyek egy-egy betegség jelenlétét, annak súlyossági fokát jelzik.  Lehetnek kívülről bevitt anyagok, vagy különböző molekulák, enzimek, hormonok és gének által előállított anyagok is, de egy antitest megléte is befolyással lehet a létezésükre.

A kutatók egyik fő célkitűzése, hogy a vizsgálat a betegek kezelésénél is használható legyen: például megállapíthassák a műtéti beavatkozás kockázatát egy idős emberre nézve.

A szakértők arról is beszámoltak, hogy a speciális vérvizsgálat bevezetéséhez még egyéb kutatások is szükségesek, de az már bizonyos, hogy az elhalálozás megállapításának időintervallumát meghosszabbították új kísérletükkel.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?