Ez a betegség jelenti a legfőbb egészségügyi problémát Romániában

A szív- és érrendszeri betegségek továbbra is a legfőbb egészségügyi problémát jelentik Romániában, hívja fel a figyelmet az egészségügyi tárca a Szív Napján.

Az egészségügyi tárca egy sor projektet említ meg, amelyeket megelőző jelleggel, vagy a már beteg személyek megsegítésére dolgoztak ki. Az idei év nyarán a tárca egy 5 éves lejáratú szűrőprogramot szándékozik indítani, amelynek költségvetése 20 millió euró, és vissza nem térítendő európai alapokból finanszíroznak. A program keretében több mint 170 ezer személy részesülhet a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorainak szűrésében, mutat rá közleményében a minisztérium.

Szintén idén nyáron kezdi gyakorlatba ültetni a minisztérium azt a 2,5 millió euró értékű projektet, amely keretében monitorozni fogják a szívinfarktuson átesett pácienseket annak érdekében, hogy megelőzzék a szívelégtelenség kialakulását. A tárca 2019-ben is folytatja a kórházak defibrillátorokkal való felszerelését a hirtelen elhalálozások csökkentése érdekében.

Romániában 1997 óta május 4-én ünnepeljük a Szív Napját, a szakemberek pedig felhívják a figyelmet, hogy a szív- és érrendszeri betegségek miatt bekövetkezett elhalálozások száma háromszor nagyobb (megközelítőleg 60 százalék) az országban, mint a rákos megbetegedések által előidézett elhalálozásoké (19 százalék). Egyébként egész Európában a szív- és érrendszeri betegségek jelentik a legfőbb elhalálozási okot, mind a nők, mind a férfiak körében.

A főbb rizikótényezők - dohányzás, egészségtelen étkezés, mozgásszegény életmód - ellenőrzés alatt tartása az elhalálozások számának csökkentéséhez vezethet, mutat még rá az egészségügyi tárca.

Kapcsolódók

Kimaradt?