banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Ülőmunkát végez? A kutatók szerint ennyit kellene mozognia

A hosszú órákat az asztalnál vagy tévé előtt ülőknek naponta több mint 30 percet kell testedzéssel tölteniük egészségük megőrzése érdekében – erre a megállapításra jutott egy ausztrál kutatás. A Sydney-i Egyetem tanulmánya szerint a napi több mint 6 órát ülve töltő és testmozgást nem végző emberek hajlamosabbak arra, hogy szív- és érrendszeri betegségben haljanak meg, mint azok, akik egy órát edzenek naponta.

Az átlag ausztrál dolgozók naponta több mint 6 órát töltenek ülve, a kutatók ezért a sokat ülők kategóriájába sorolták őket. A sok ülést pedig olyan egészségügyi problémákkal hozták összefüggésbe, mint a rák, az elhízás, a szívbetegség, a cukorbetegség és a depresszió.

A kutatás szerint a napi 4 órát vagy annál kevesebbet ülők esetében a gyakori felállás csökkentette a kardiovaszkuláris kockázatot, az ennél többet ülőknél azonban nem sok hatása volt. Azoknál a 6 óránál többet ülőknél azonban, akik napi 20-40 percet töltöttek nem túl megerőltető testmozgással, mint a séta vagy a lépcsőzés, jelentősen csökkent az egészségi kockázat.

„Kutatásunk az üléssel eltöltött időt a fizikailag legkevésbé mozgékony csoportban – akik hetente kevesebb mint 150 percet töltöttek mérsékelt vagy élénk mozgással – kapcsolatba hozta az idő előtti halálozással, valamint a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozással” – fejtette ki Emmanuel Stamatakis professzor, a tanulmány vezető szerzője.

A napi több mint 8 órát ülőknél, akik nem végeztek testmozgást, 107 százalékkal magasabb volt a szív- és érrendszeri halálozás kockázata, mint azoknál, akik legalább egyórányi testmozgást végeztek, és kevesebb mint négy órát ültek. Bármilyen testmozgás jót tesz az egészségnek, de az olyan mozgás a leghatékonyabb – a ráfordított idő miatt is –, amelyben az ember kifullad – tanácsolta Stamatakis.

A Journal of the American College of Cardiology című folyóirat keddi számában megjelent tanulmány csaknem 150 ezer 45 évesnél idősebb ember egészségi állapotát figyelte meg kilenc éven át.

Kapcsolódók

Kimaradt?