Kutatók szerint: gyorsan járj, tovább élsz

Gyorsan járj, tovább élsz – így lehetne röviden összefoglalni egy nemrég közölt ausztrál kutatást, mely szerint a gyaloglás ütemének felgyorsítása csökkenti a korai elhalálozás esélyét. 

Az egészséges életmódhoz elengedhetetlen a rendszeres testmozgás. Kortól, nemtől, testalkattól függetlenül a séta az egyik legjobb és legolcsóbb módja ennek. A Sydney-i Egyetem kutatói megállapították a rendszeres séta, átlagos sebességű séta 20 százalékkal csökkenti a korai elhalálozás esélyét, ha pedig gyorsítunk a tempónk, az 24 százalékkal kisebb esélyt jelent az idő előtti elhalálozásra.

A British Journal of Sports Medicine szaklapban megjelent felmérésben a séta és a szív- és érrendszeri megbetegedések összefüggéseit is vizsgálták. Megállapították, hogy az átlagsebességgel végzett séta 24 százalékkal, a gyors gyaloglás pedig 21 százalékka csökkenti a kardiovaszkuláris megbetegedések kialakulásának kockázatát. Az eredmények még látványosabbak a 60 év feletti korosztály esetében. Kiderült: átlagos sebességű gyaloglás 46 százalékkal, míg a gyors tempójú akár 53 százalékkal csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. 

A kutatók szerint a fittségünktől is függ, mi a gyors séta, de átlagosan 5-6km/órás sebesség már annak tekinthető. A szakértők szerint egészségünk megőrzése érdekében naponta legalább 10 ezer lépést kell tennünk. 

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?