Itt a kirándulószezon: egyre több a kullancscsípés Hargita megyében

Hargita megyében nőtt a kullancscsípések száma – júniusban több mint száz esetet jegyeztek a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban. 

Kiss Edit, a megyei kórház szóvivője arról számolt be, hogy míg korábban naponta egy-két személy jelentkezett kullancscsípéssel az intézményben, az utóbbi időben olyan nap is volt, hogy öten vagy annál többen tértek be ilyen panasszal. Áprilisban 16 személyt csíptek meg a kullancsok, májusban 39-et, júniusban 105-öt, július elejétől mostanig pedig 31 ilyen esetet regisztráltak.

Az orvosok szerint azok, akiket kullancs csípett meg, a gyógyszertárakban kapható speciális csipesszel maguk is el tudják távolítani a rovart, de ha valaki úgy gondolja, hogy ezt nem tudja biztonságosan megtenni, tanácsos felkeresni az állandó ügyeleteket, a családorvost vagy a sürgősséget.

Ugyanakkor felhívták a figyelmet, hogy a kullancsok eltávolításához ne alkalmazzuk az interneten terjesztett módszereket, például az illóolajok vagy égő gyufák használatát, amelyek semmiben nem segítenek. Hozzátették: nem ajánlott a kozmetikai csipeszek használata sem, mert könnyen bele lehet szakítani a kullancsot a bőrbe. Ha a csípés körül vörös udvar alakul ki, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, javasolták még a szakemberek. 

Azoknak, akik ebben az időszakban a természetet járják azt ajánlják, hogy a kezüket és a lábukat lefedő ruhákat viseljenek, kullancsriasztó kenőcsöket használjanak, és amikor visszatérnek a kirándulásokból, ellenőrizzék, hogy nem csípték-e meg kullancsok. 

Kapcsolódók

Kimaradt?