Kullancscsípés okozott részleges paralízist egy 14 éves aradi fiúnál

Lyme-kórral diagnosztikálták a temesvári Victor Babeș fertőzőkórázban azt a 14 éves aradi fiút, akit részleges paralízissel utaltak be.

Virgil Musta, a kórház szóvívője arról tájékoztatta a tion.ro című helyi portált, hogy a tinédzser egy kullancscsípés során fertőződött meg a Lyme-kórt okozó Borellia baktériummal, ami felső- és alsó végtagjainak részleges paralízisét okozta. 

„Nem tudott lábra állni. Az orvosok elvégezték a Borrelia-tesztet, ami pozitív lett, ezután pedig elkezdődött a kezelése. Sokat javult az állapota, most már tudja mozgatni a kezét, a járása is meglepően gyorsan javul, napokon belül kiengedjük a kórházból” – fogalmazott Virgil Musta.

A Lyme-kór első tünete a vándorló folt. Ha ezt észreveszik, és időben elkezdődik a kezelés, antibiotikummal jól kezelhető, a nehéz diagnosztika miatt viszont sok esetben későn vagy nem is ismerik fel a betegséget. A kullancs nem megy át az állatokból az emberbe, mert amikor a kullancs gazdát talál, addig marad rajta, amíg le nem pottyan. Az utána kikelő lárvák azonban már veszélyt jelentenek az emberre is. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?