Az okostelefon túlzott használata csontkinövést okozhat a koponyán

Koponyákról készített röntgenfelvételek elemzése közben tett bizar felfedezést két ausztrál kutató: a több száz felvétel egyharmadán apró csontkinövést lettek figyelmesek. Mint kiderült, a kutatásban, amelyet a Scientific Reports tudományos lapban publikáltak, négyszáz 18 és 86 év közötti felnőttnél találtak csontkinövést a koponya alsó részén – olvasható az NBC News összeállításában.

Ez a fajta csontkinövés abban az esetben jöhet létre, ha a porc körül gyulladás keletkezik, és a szervezet új csontképzésével próbálja meg helyrehozni a problémát – számolt be a hirado.hu portál.

A David Shahar és Mark Sayers által készített tanulmány az ausztráliai Sunshine Coast Egyetemről származik, és rámutat arra, hogy a vizsgált állapot gyakran ismétlődő mozgásoktól alakulhat ki. Ilyen például a fej előre döntése okostelefonozás közben. Bár maga a kinövés ijesztően hangzik, átlagos mérete csupán 10 és 31 milliméter között van.

Mivel az okostelefonok és tabletek csupán egy évtizede jelentek meg, a használatukkal járó rendellenességek még csak mostanában mutatkoznak szélesebb körben. A rendellenességekért a fej helytelen tartása, és a rossz testtartás lehet a felelős. A csontkinövés, mivel kisméretű, nem okoz fájdalmat, így beavatkozásra és kezelésre sincs szükség addig, amíg nem érnek el egy bizonyos méretet. 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?