Hogyan készítsünk régi textilből sminklemosó korongokat?

Csíkszeredában, az Édesanyák Hete programjainak keretén belül valósult meg az a workshop, amelyen az érdeklődők saját kezűleg készíthettek használati tárgyakat egyszerű, kreatív és környezettudatos módszerekkel. Amint kiderült egy kis festéssel, barkácsolással hasznos kiegészítőket készíthetünk akár otthon is, megunt, nem használt tárgyainkból.

Az eco-design, a környezettudatos gondolkodásmód az újragondolás segítségével nemcsak a termékek környezeti hatásait csökkenti, hanem a költségeket is, ugyanakkor növeli a hatékonyságot. A termékek életciklusát megfigyelve számos gazdasági és környezeti fejlesztési lehetőséget találhatunk, beleértve a gyártás és használat fázisát ugyanúgy, mint az életciklus végét jelentő hulladék hasznosítást is.

A csíkszeredai Allmycrafts műhelyben például régi anyagokból varrtak sminklemosó korongokat, amelyek nem eldobhatóak, hanem mosás után újra használhatók. Ez mind hatékonyság, mind pedig környezetvédelmi szempontból is fontos, hiszen nem kell mindig újabb csomag sminklemosót vásárolni.

„A sminklemosóhoz kétféle anyagot használunk, az egyik az érdesebb, frottír anyag, amivel az arcot mossuk, a másik egy tetszőleges anyag, ami tartást ad a másiknak és színessé, vidámmá teszi, egyéb funkciója nincs” – mondta el Puskai Melinda, a műhely vezetője.

A sablonnal egyforma köröket vágunk mindkét anyagból, majd összevarrjuk. Bármilyen régi ruhadarabot, kinőtt gyerekruhát fel lehet használni hozzá, a frottírt cérna anyaggal is fel lehet cserélni, ez esetben puhább lesz, kevésbé lesz alkalmas arcradírozásra.  

Textilből sok mindent alkothatunk egy kis ötleteléssel, kreativitással, így például egy kis varrással, szabdalással régi pólokból akár szatyrot is készíthetünk. Ebben az esetben le kell vágni a póló ujjait és az alját végig kell varrni, de ezt helyettesítheti akár a csomózás is.

Készíthetünk szép patchwork-munkákat is, mellyel megajándékozhatunk szeretteinket, otthonosabbá tehetjük lakásunkat, vagy játékot is készíthetünk belőle gyermekeink számára. A természetes alapú textilek hulladékai nem szennyezik a környezetet, mert viszonylag hamar lebomlanak. 

Ahogyan az étkezésünk esetében igyekszünk a tudatosságra és a környezetvédelemre, úgy a ruhatárunkat is összeállíthatjuk ez alapján. A workshop megszervezésének célja az volt, hogy beszélgetés és az újrahasznosított termékek megismerése által a résztvevők elgondolkodjanak azon, hogy valóban a megéri-e az olcsó pólóból megvenni a sokadikat, ha a termék gyártása során munkások élete, egészsége és a bolygónk élhetősége kerül veszélybe.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?