Pajzsmirigy problémát jelez, ha sokszor felébred éjszaka

Időről időre mindenkivel megesik, hogy nehezen alszik el, vagy sokszor felébred az éjszaka, és csak álmatlanul forgolódik. Ennek hátterében gyakran egy stresszesebb időszak áll, ám ha tartósan jelen van az alvászavar, az pajzsmirigy túlműködést is jelezhet – tájékoztat a Budai Endokrinközpont közleménye. 

Bár a legtöbb szó a pajzsmirigy alulműködésről esik, ám ennek ellenére sokan vannak azok, akik ennek ellenkezőjétől, pajzsmirigy túlműködéstől szenvednek. Hiszen nem csak a kevés pajzsmirigy hormon (T3, T4) okoz gondokat, hanem az is, ha túl sok termelődik belőlük.

Ezen hormonok komoly hatást gyakorolnak az anyagcsere folyamatokra, így, ha magasabb a szintjük, úgy fokozott lesz az anyagcsere, ami több élettani folyamatot is befolyásol. Ez számtalan tünetben is megnyilvánulhat, lássuk a leggyakoribbakat alvászavarok, fokozott izzadás, szapora pulzus, idegesség, stressz, normál étkezés melletti fogyás, menstruációs zavarok, csökkent melegtűrés

Az alvászavaroknak több formájuk van, és akkor tekinthetők igazán zavarnak, amennyiben a panasz már több mint egy hónapja fennáll. Igen gyakori, amikor az éjszakai ébredések, nehéz elalvás hátterében pajzsmirigy túlműködés áll, mely miatt a szervezet fokozott üzemmódban működik.

Hogy kiderüljön, valóban pajzsmirigy túlműködés okozza a problémát, ahhoz első körben labor-és UH vizsgálatra van szükség. A vérvétel során ellenőrzésre kerül a pajzsmirigy hormonok szintje (T3, T4), az ezeket szabályozó agyalapi mirigy hormon, a TSH, (ennek alacsonyabb szintje mutatja a pajzsmirigy zavarát), valamint az Anti TPO mennyisége is (ez autoimmun gyulladásra utal). Az UH vizsgálat segít annak eldöntésében, van-e szerkezetbeli, nagyságbeli eltérés, megjelentek-e göbök, melyek okozhatnak hormontermelési zavart.  Amennyiben az orvos úgy ítéli meg, indokolt lehet izotópos vizsgálat, nagyméretű göb esetén aspirációs citológia és más képalkotó vizsgálatok elvégzése is.

Legtöbbször gyógyszeresen sikeresen kezelhető

A pajzsmirigy túlműködést általában gyógyszeres úton eredményesen lehet kezelni, ám előfordulhat, hogy izotópos terápiára, műtétre van szükség.

Dr. Skurdenka Beatrix, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa hozzátette, hogy érdemes egyéb hormonzavarok után is kutatni pajzsmirigy probléma esetén, mivel az állapot gyakran más endokrin betegségekkel is együtt jár. Erre leginkább akkor van szükség, ha a normál hormonszint után is továbbra is kínozzák a beteget a panaszok.

Kapcsolódók

Kimaradt?