Ezt fogyassza, hogy elkerülje az időskori elbutulást

Sokan szeretjük a gombát, hiszen sokféleképpen elkészíthető. Főzhetünk belőle krémlevest, panírozva lehet főétel, húsételek mellé pedig kiváló köret készülhet belőle. Nemcsak sokoldalú alapanyag, de egy új kutatás szerint segít az időskori elbutulás megelőzésében – számolt be a New York Times 

A gombák gyakori fogyasztása segíthet az időskori elbutulás megelőzésében – ez derült ki szingapúri kutatók tanulmányából, amely a Journal of Alzheimer's Disease-ben jelent meg. A szakértők több mint hatszáz, 60 év feletti ember adatait elemezték és megfigyelték, azoknál az időseknél, akik hetente legalább kétszer 150 grammnyi gombát fogyasztottak, felére csökkent az enyhe kognitív károsodás (mild cognitive impairment, MCI) esélye, amelyet a demencia előszobájaként is emlegetnek. 

A tudósok szerint ez az ergotionein nevű aminosavnak köszönhető, amely antioxidáns, illetve gyulladáscsökkentő hatással bír. Az emberi szervezet nem képes a vegyület előállítására, ám a gombákban nagy arányban fordul elő. Mivel az ergotionein nagyon hőálló a főzés során nem veszít hatékonyságából. Korábbi tanulmányokban már kimutatták, hogy alacsonyabb az az ergotionein-szintje azoknak, akik kognitív károsodással küzdenek. 

A szingapúri kutatók tanulmányukban megnevezték azokat a gombafajtákat, amelyeket érdemes rendszeresen fogyasztani, hogy elkerüljük az időskori demenciát. Eszerint heti két alkalommal kerüljön a tányérunkra csiperkegomba, laskagomba, aranytű gomba. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?