Hogyan spórolhat az energiával? Tíz tippet ajánlunk

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap a környezetvédelem, amelyhez mi magunk is apró változtatásokkal járulhatunk hozzá. Március 6. az energiatakarékosság világnapja, ezért összegyűjtöttünk tíz tippet, amivel energiát spórolhatunk.  

Az energiatakarékosság és a környezetvédelem a hétköznapokban leginkább odafigyelés kérdése: nem dobjuk el a cigicsikket/rágógumit/szemetet csak úgy, hanem a kukába dobjuk, felszedjük a kutyakakit, igyekszünk elkerülni az egyszer használatos műanyagokat stb. 

Miért érdemes odafigyelni az energiatakarékosságra? Védjük a környezetünket, nemcsak energiát, de pénzt is spórolunk, valamint példát mutathatunk a gyerekeinknek, környezetünkben élő embereknek arra, hogyan lehet egyszerűen tenni valamit a környezetvédelemért. Az energiatakarékosság világnapja alkalmából olyan tippeket gyűjtöttünk össze, amelyeket egyszerűen alkalmazhatunk a mindennapok során.  

Izzócsere. A hagyományos izzókat cseréljük le LED-égőkre, amelyek ugyan drágábbak, de hosszú távon pénzt és energiát spórolhatunk ezekkel.

Közlekedés. Figyeljük meg, egy átlagos munkanapon hány olyan autót látunk, amelyben csak a sofőr ül. Ha ezekben az autókban több utas ülne, sok üzemanyagot megspórolhatnánk. Ha néhány kollégával ugyanazon a környéken élünk, beszéljük meg velük, hogy egy autóval menjünk munkába és hetente cseréljünk, kinek az autójával. Ugyanígy a szomszéd gyerekét is elvihetjük autóval az iskolába, így időt és energiát is spórolhatunk. Ha tehetjük, használjuk inkább a tömegközlekedést, vagy sétáljunk, biciklizzünk, közlekedjünk rollerrel, ezzel még az egészségünknek is jót teszünk. 

Húzzunk ki mindent! Sok elektromos eszköz akkor is használ áramot, ha kikapcsoltuk. Érdemes ezeket kihúzni a konnektorból, hogy ne fogyasszák fölöslegesen az energiát.

Villany. A villamosenergiával úgy is sokat spórolhatunk, ha egyszerűen lekapcsoljuk a villanyt abban a helyiségben, ahol éppen nem tartózkodunk. 

Elemek. Eldobható elemek helyett használjunk újratölthetőt. 

Javítás. Ma már olyannyira egyszerűvé vált a vásárlás, hogy egy nem működő elektronikai eszköz helyett akár pillanatok alatt újat rendelhetünk. A pénztárcánk és környezetünk védelme érdekében azonban az éppen elromlott eszközeinket, próbáljuk először megjavítani vagy kérjük szakember segítségét. Ki tudja, a kedvenc laptopunk talán még pár évig bírta volna. 

Az ablakok. Legyenek becsukva az ablakok, miközben fűtünk vagy a légkondicionáló berendezést használjuk, mert ilyenkor ezek a készülékek jobban dolgoznak. A csukott ablakokkal nemcsak energiát, de pénzt is spórolunk. 

Mosás. A mosógépben mindig egész adagnyi ruhát mossunk. Ha csak enyhén szennyezett ruhákat teszünk a gépbe, elég alacsony hőfokon mosni. 

Zuhanyzás. Bár egy forró fürdő nagyon jólesik egy hosszú nap végén, a kevesebb vízfogyasztás érdekében inkább zuhanyozzunk. 

Hűtőszekrény. Az ételeket mindig kihűlt állapotban tegyük a hűtőbe. A mélyhűtőt évente legalább egyszer olvasszuk le, mert a felhalmozódott jégréteg rontja a készülék teljesítményét.  

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?