Új fenntartható fejlődési stratégiát fogadott el a kormány

A kormány új fenntartható fejlődési stratégiát fogadott el, amely az ENSZ Agenda 2030 keretstratégiájának gyakorlatba ültetését vállalja - közölte a kormány.

A kormány által elfogadott dokumentum a kabinet Fenntartható Fejlődési Főosztályának irányításával készült el. Borbély László államtanácsos, a kormányhoz tartozó főosztály vezetője kiemelte: a stratégia elfogadása azért is fontos, mert a Románia által a jövő év első felében betöltött soros EU-elnökség prioritásai közé tartozik a fenntartható fejlődés is.

Rámutatott: az Európai Unió továbbra is globális vezető szerepet óhajt betölteni a fenntartható fejlődésben, "ebben a kedvező helyzetben Romániának kiváló esélye van arra, hogy a fenntartható fejlődés regionális központja legyen" - mondta Borbély László. A stratégia által megnevezett 17 célkitűzés három fő alappillérre épül: a gazdasági fejlődésre, a társadalmi igazságosságra és a környezetvédelemre. A dokumentum egy minisztériumközi bizottság létrehozását is javasolja a miniszterelnök vezetésével.

Borbély László elmondta, hogy a következő lépés lesz a stratégia gyakorlatba ültetését segítő cselekvési terv kidolgozása. Az ENSZ Agenda 2030 elnevezésű stratégiája elsősorban az éhínség és a szegénység felszámolását, a globális felmelegedés megakadályozását, az oktatás és az egészségügyi ellátás mindenkire való kiterjesztését és a nemek közötti egyenlőség elősegítését tűzte ki célul.

Kapcsolódók

Kimaradt?