Nemsokára elkezdődik a sérült gerincvelő gyógyításának tesztelése

A világon először tesztelhetik sérült gerincvelő gyógyítását úgynevezett indukált pluripotens őssejtekkel (iPS) Japánban. A japán egészségügyi minisztérium szakbizottsága hétfőn hagyta jóvá a kutatást.

Az iPS-sejteket úgy hozzák létre, hogy eltávolítják egy ember érett sejtjeit – például a bőrből vagy a vérből – és újraprogramozzák, hogy úgy viselkedjenek, mint egy embrionális őssejt, vagyis az emberi szervezet többféle szövete fejlődhessen ki belőlük.

A tokiói Keio Orvostudományi Egyetem kutatócsoportja Okano Hidejuki és Nakamura Maszaja vezetésével négy olyan, 18 évesnél idősebb pácienst keres, akik 2-4 héttel korábban szenvedtek sport- vagy közlekedési balesetben gerincvelő-sérülést, amely végtagjaik mozgatásában korlátozza őket. Úgy vélik, a kezelés a baleset utáni 2-4 hétben lehet hatásos.

„Húsz évvel a kutatás kezdete után végre elindíthatjuk a klinikai teszteket. Szeretném, ha minél hamarabb biztonságos gyógymódot tudnánk kínálni a betegeknek” – mondta el a magánegyetem sajtótájékoztatóján Okano. A páciensek keresését ősszel kezdhetik. A Keio Egyetem tudósai mindenekelőtt az eljárás biztonságát tesztelik, ezért először csak nagyjából 2 millió sejtet ültetnek be egy betegbe, a jövőben ezt a számot akár tízmillióra is növelnék.

A beavatkozás utáni rehabilitáció nagyjából egy éve alatt a kutatók figyelemmel kísérik a sejtbeültetés hatásosságát és biztonságát. A beültetendő sejteket a Kiotói Egyetemen fagyasztva tárolt iPS-sejtekből fogják létrehozni.

Sikeres volt a majommal folytatott kísérlet

Okano és csapata korábban egy lebénult majmot kezelt ezzel a módszerrel, a gyógyítás sikeres volt, az állat újra tudott járni. A Kiotói Egyetem tudósa, Jamanaka Sinja és kutatótársa, John Gurdon 2012-ben orvosi Nobel-díjat kapott, mert érett sejtekből iPS-sejteket hozott létre.

Nakamura Maszaja, a Keio ortopédiaprofesszora elmondta, csapata két-három éven belül szeretné igazolni, hogy az eljárás biztonságos olyan pácienseknél is, akik régebben szenvedtek gerincvelő-sérülést.

Tavaly a Parkinson-kór iPS-kezelésének klinikai tesztjeit kezdték el Japánban. A minisztériumi bizottság korábban zöld utat adott egy ritka szembetegség iPS-gyógyítására is.

Hétfőn a japán egészségügyi tárca egy másik klinikai tesztet is megvizsgált. Az Oszakai Egyetem kutatói az iPS-ből szaruhártyasejteket programoztak, hogy beültetésükkel szembetegséget gyógyítsanak. Ebben az ügyben döntést egyelőre nem hoztak. Klinikai teszteket végzett a Riken Intézet is, retinasejtekké programozták az iPS-sejteket, és 2014-ben a világon először ültették be őket egy beteg szemébe.

Kapcsolódók

Kimaradt?