Működő spermát hoztak létre laboratóriumban

Működőképes spermiumokat hoztak létre kínai kutatók egerek embrionális őssejtjeiből, kizárólag laboratóriumi körülmények között. Az úttörő módszer idővel megoldhatja a férfi terméketlenséget – írja az MTI.

A férfi terméketlenség egyik fő oka, hogy a herékben lévő korai hímivarsejtek, az úgynevezett primordiális csírasejtek (PGC) nem képesek sejtosztódással működőképes hímivarsejtekké válni.  Számos kutatásban állítottak már elő sikerrel embrionális őssejtekből korai hímivarsejteket, amelyeket azonban be kellett ültetni terméketlen egerek heregolyójába ahhoz, hogy kifejlődött, érett spermiumokká váljanak. 

Az új technika lényege, hogy kihagyva a beültetési fázist, a korai hímivarsejtek a természetes szövetkörnyezetüket imitáló laboratóriumi edénykében fejlődnek tovább.

A vizsgálat során a primordiális csírasejtek ugyan nem váltak teljesen éretté, de eléggé kifejlődtek ahhoz, hogy képesek legyenek a nőstény egerektől nyert 379 petesejt megtermékenyítésére. A később beültetett embriókból végül kilenc egérbébi született. A módszerrel egészséges és termékeny egérutódok jöttek világra, amelyek felnőve szintén képesek voltak szaporodni.

A kutatók a jövőben más állatok, többek között főemlősök bevonásával akarják tesztelni a módszert, hogy felmérjék az esetleges kockázatokat, előkészítve a terepet az emberi próbák számára.

Ha bebizonyosodik, hogy biztonsággal és hatékonyan alkalmazható az embereknél, akkor a módszerünkkel teljesen működőképes spermát tudnánk létrehozni a mesterséges megtermékenyítési módszerekhez és lombikbébi programokhoz – mondták a kutatók.

Számos amerikai tudós üdvözölte a módszert, és az őssejtkutatás mérföldkövének nevezte. Viszont arra is rámutattak, hogy a módszerhez idővel mesterséges pluripotens őssejteket lehetne használni, amelyek az embrionális őssejtekhez nagyon hasonló módon működnek, de bőrsejtekből állítják elő őket, így kivédhetők lennének az embriók használatából eredő etikai aggodalmak.

A kutatásban a Nancsingi Orvostudományi Egyetem és a Kínai Tudományos Akadémia Zoológiai Intézetének munkatársai vettek részt, eredményeik a Cell Stem Cell folyóiratban jelentek meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?