Hogyan őrizzük meg télen is a hajunk csillogását? Szakértőt kérdeztünk

A téli hónapok, hidegek megterhelően hatnak a szervezetre, nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is. Ebben az évszakban még inkább oda kell figyelnünk a bőrünk, a körmeink, és a hajunk ápolására. Ilyenkor sapkát és különböző fejfedőket hordunk, így előfordulhat, hogy jobban zsírosodik és szárazabb is a hajunk. Milyen módszerekkel előzhetjük meg a bajt? Hogyan orvosolhatjuk a problémát, akár házilag, akár szakértő segítségével? Milyen trendek uralkodnak idén a hajviseletben? Többek között ezekre a kérdésekre adta meg a választ Kolumbán Izabella, csíkszeredai fodrász.

A tél beköszöntével a hajunk egészsége sokkal több veszélynek van kitéve, mint gondolnánk. Az egyik legnagyobb problémát a fűtött szoba száraz levegője okozza. Míg nagyobb páratartalomnál a hajszálak a környezet nedvességét magukba szívják, száraz levegő esetén éppen az ellenkezője történik: a haj kiszárad, tompa fényű, sprőd lesz. „Mindezt fokozza a hideg levegő, hiszen ennek hatására, a fejbőr erei összehúzódnak, így kevesebb oxigénhez és tápanyaghoz jutnak a hajhagymák” – kezdte Kolumbán Izabella.

A téli időszakban értelemszerűen gyakrabban szárítunk hajat, az extrém hőmérsékletváltozás, valamint a vitaminszegény táplálkozás komoly hajproblémákat is okozhat. „Ilyenkor sokkal több korpásodó, intenzíven zsírosodó és hulló hajkoronával találkozom, mint nyáron. Ahhoz, hogy hajunk túlélje a telet anélkül, hogy természetes szépségét és egyensúlyát elveszítené, megelőző óvintézkedéseket kell tennünk: hordjunk sapkát, a hajunkat pedig rendszeresen kezeljük védelmet nyújtó, hidratáló és újjáélénkítő termékekkel” – tette hozzá a fodrász.

Sok esetben viszont ez sem elég. A hajjal úgy kell bánni, mint egy kisgyerekkel, dédelgetni, szeretgetni kell. „Több vendégem kikérdezése után jöttem rá, hogy sokan mennyire durván bánnak a hajukkal. A túl gyakori mosás, a gyakori fésülés, az erős dörzsölés, a szoros copf, a félig vizesen való hajvasalás mind-mind mechanikailag roncsolják a hajszál szerkezetét. Ezekre nemcsak télen, hanem minden évszakban figyelni kell és ki kell alakítani egy olyan otthoni hajápolási rutint, ami nem ront tovább a helyzeten” – osztotta meg tanácsait a szakértő.

Mit tehetünk?

Első lépésként mindig fésüljük ki hajmosás előtt a hajunkat, mert víz hatására lazul a hajszálszerkezet és sokkal sérülékenyebb, mint szárazon. Heti 1-2 alkalomnál többször ne mossunk hajat, és havi két alkalomnál többször ne használjunk szárazsampont. Mindig langyos-meleg vízzel mossunk hajat, soha ne forróval.

A sampon ne kerüljön töményen a fejbőrre, inkább kevés vízzel higítsuk fel, dörzsöljük el a tenyerünkben és egyenletesen oszlassuk el a fejbőrön. Első samponozásnál nem biztos, hogy felhabzik, de ne tegyünk rá nagyobb mennyiséget, csak gyengéden súroljuk bele a hajba. Sose dörzsöljük, rángassuk a hajat samponozás alatt sem. Az első adagnyi sampon leöblítése után, a második adag maradhat 1-2 percig a fejbőrön, hogy a hatóanyagoknak időt biztosítsunk a felszívódásra. Öblítésnél jól mozgassuk meg a teljes hajmennyiséget, hogy mindenhonnan eltávolíthassuk a samponmaradványokat.

Hajbalzsam vagy hajmaszk használata teljesen egyénre szabott, hajtípus és helyzetfüggő. Személyes konzultáció és hajdiagnózis felállítása után tudnak megfelelő típusú termékeket ajánlani a szakemberek. A termékek felvitele előtt finom mozdulatokkal nyomkodjuk ki a vizet a hajból. Mindig tartsuk be a gyártó által megfogalmazott utasításokat a minimum időkorlátot illetően. A hatóidő lejárta után is fontos az alapos öblítés, de még fontosabb, hogy gyengéd mozdulatokkal töröljük meg a hajunkat.

A hajszárítás előtt érdemes hővédő permetet vagy krémet használni, ezeket nem kell kimosni a hajból és a hővédelem mellett számos pozítiv hatással is bírnak. A szárítás során először mindig a hajtőre koncentráljunk, főleg a hidegebb évszakokban, hogy elkerülhessük a nem kívánatos fejbőr rendellenességeket, amelyek korpásodással, hajhullással járnak. „Ha vasalni vagy sütővassal göndöríteni szeretnénk a hajunkat, akkor semmiképp ne hagyjuk ki a hajkefével való szárítást. Itt a lényeg a hajtő irányából a hajhossz felé vezető mozdulatokon van, hogy a hajszálszerkezet külső pikkelyrétege lezáruljon, ezzel is csökkentve a mechanikus károsodás lehetőségét” – emelte ki Kolumbán Izabella a hajformázás lényegtelennek tűnő, ám fontos apróságait.

A szélsőségesebb időjárás indokolja az intenzív hidratáló és regeneráló készítmények használatát még a természetes hajnál is, viszont a vegyi anyagokkal kezelt, festett, magas hőmérsékletű sütővasakkal igénybevett hajkoronánál egyenesen kötelező a maximális odafigyelés. „Személy szerint nem vagyok az otthoni hajpakolások híve, leginkább a professzionális termékeket szeretem. A mai rohanó világban édesanyaként, feleségként és dolgozó nőként kedvelem a gyors megoldásokat. Nem azt állítom, hogy a házi hajpakolások nem jók, csak jóval több időt és energiát igényelnek, nem mellesleg több hozzáértést is, mint egy tubusból kinyomható maszk” – válaszolta a szakember, amikor a házi módszerekről kérdeztük.

Idei trendek

„A londoni és párizsi divatheteken bemutatott ajánlások alapján mindenki megtalálhatja a számára kényelmes és személyiségéhez találó frizurát” – mondta a szakértő, aki azt is elmesélte, hogy nagyon széles skálán mozognak az irányzatok, a divatszakmát meghatározó szakértők bőséges kínálatot biztosítanak. Itthon azonban a nők – az eddigi tapasztalatok alapján – sokkal inkább azokat a trendeket kedvelik, amelyeket a social media felkapottá tesz.

„Legtöbben a lob (hosszú bubi) frizurát kérik tőlem, valamint a balayage festést. Ezt igyekszem minden vendégem esetében személyre szabni, egyénivé tenni” – folytatta a fiatal fodrász édesanya. Az idén dominálni fog a hátsó, egyenes kontúrú haj, de egyre több a menedékes, arc felé rövidülő fazon is. Színek terén is végtelen a sor, a legújabb a negative-space technika, ami az alapszínt emeli ki, világosabb tincsekkel, térhatást létrehozva. Megmaradtak viszont a klasszikus átmenetekkel világosodó hajak, a hajvégek erős kontrasztja. A szürke, a rózsa-arany, a gomba-barna igencsak trendi, de nem maradhat el a krémes szőke és a vörös sem. Ezek a színek sosem mennek ki a divatból.

„Úgy gondolom a szépségiparban szükség van a szakadatlan fejlődésre és tudatosságra, emiatt igyekszem folyamatosan képezni magam. Ugyanakkor véleményem szerint a legújabb trendet mindig meg kell szelídíteni, egyénre kell szabni. Emiatt soha nem csak a hajat látom, amikor valaki belép a szalonba, hanem az egyéniséget, a temperamentumot, az életvitelt is figyelem annak érdekében, hogy a vendég számára a lehető legideálisabb frizurát alkossam. Nekem ettől tud kihívás lenni minden nap, minden vendég” – magyarázta Kolumbán Izabella.

Fontos a hajápolásban az összhang, ez adja hozzá azt a bizonyos pluszt, ami egyénivé tesz valakit, ettől válik szerethetővé egy fodrász munkája. „A tény, hogy megbíznak bennem, olyan személyes kapcsolatot biztosít, ami messze túlmutat a vendég-fodrász rutin kapcsolaton. Ez része egy hétköznapi varázslatnak, amitől az együtt töltött néhány órai alkotás élménnyé válhat” – magyarázta a szakértő-

Kapcsolódók

Kimaradt?