A megfelelő fogápolásról tartottak előadást Csíkszeredában

A fogbetegségek megelőzése lépésről lépésre címmel tartottak előadást szerdán Csíkszeredában, a Hargita Megyei Kulturális Központban, a Csíki Anyák Egyesülete szervezésében. A Szülők Iskolája keretén belül megtartott rendezvény meghívottja Dr. László Zsuzsa fogorvos volt, aki a megelőző, esztétikai és mikroszkópos fogászat elhivatottja, emellett a DentEsthic fogászati rendelő vezetője.

Az előadó hangsúlyozta, hogy a helyes szájápolás elsajátításával és a rendszeres fogászati kontroll igénybevételével megelőzhetők a komolyabb fogbetegségek, valamint azok szövődményeit. Kiemelt figyelmet kell fordítani a kismamák mosolyára is, hogy a várandósságuk ne a lyukas fogakról és ínyproblémákról, hanem a nyugodt babavárásról szóljon. A terhességi fogszuvasodás ínygyulladást és fogkövet kizárólag az ott maradt ételmaradék okozza.

A leendő anyukák és apukák tájékoztatása azért is fontos, hogy gyermekeiknek egy megfelelő fogápolási technikát tudjanak átadni, s ezáltal a jövő generációja már a megelőző fogászatra fog szorulni, nem pedig a sürgősségi fogászatra. A maradó örlőfogakat érdemes barázdazárni, valamint félévente fogorvosi kontrollra vinni a gyereket, még akkor is, ha úgy tűnik, hogy semmi baj sincsen. Ha viszont megtörtént a baj és begyulladt a gyerek foga, gyökér kezelést kell alkalmazni a tejfogon.

A fogorvos felhívta a figyelmet arra, hogy a gyerekek fogainak épsége leginkább a szülőkön múlik. A leendő édesanyáknak javasolt már a terhesség előtt fogorvosi kontrollra menni, hogy eltávolítsák a fogkövet, a problémás fogakat kezeljék.

„Szeretnék eloszlatni egy tévhitet is. Sokan úgy vélik, hogy a magzat elszívja a kalciumot az anya szervezetéből, ezért jobban romlik a foga. A jelenség hátterében valójában az áll, hogy ilyenkor többször eszik a kismama, de a fogmosások száma nem nő, a rosszullétek pedig elfeledtetik a megfelelő tisztitás fontosságát” – mondta László Zsuzsa. A fogszuvasodás jellege is megváltozik, főképp a hormonális változások miatt. Ebben az időszakban szükséges a minél változatosabb, egészségesebb táplálkozás.

A várandósság harmadik trimeszterében is javasolt a fogászati kontroll, illetve a kismamák felkészítése a kisbabagyerek szájhigiéniájának ápolásáról. A gyerek 3 éves koráig az anyának van a legnagyobb szerepe a fogak ápolásában és a fogbetegségek megelőzésében.

Ekkor kell elkezdeni a gyerekek fogának tisztítását

Külföldi tanulmányok szerint 12-50 százalékos fogszuvasodás áll fenn jelenleg a gyermekeknél, hazánkban viszont még több is lehet. A fogszuvasodást három tényező befolyásolja: a szénhidrátok, a fogékony (kevés fluoridot tartalmazó) fogacskák zománcminősége, és a baktériumok. „Kerülni kell mindenféle nyálkontaktust, mint a közös evőeszköz- és pohárhasználat. A szénhidrátok közül a legveszélyesebb az élelmiszeri. Fontos, hogy a főétkezések között és lefekvés előtt ne kapjanak szénhidrátot a gyerekek. Az sem mindegy, hogyan jut a gyerek szervezetébe a táplálék, szoptatás, cumisüveg vagy rágás útján” – tette hozzá a szakember.

A cumisüvegből való táplálás nem javasolt, mert ilyenkor a nyál elveszíti tisztitó szerepét. Az anyamellről való táplálás a legmegfelelőbb, szerepe van az arcizmok fejlődésében is, a mimika- és a szájpadlás kialakulásában. Ez is azt mutatja, hogy a szoptatás egy primér folyamat.

„Jó, ha a kicsik pohárból isznak, lehetőleg vizet. Ha túl korán hozzászoktatjuk őket az ízesített italokhoz, később sem fogadják el a vizet”- emelte ki László Zsuzsa. A fogzás 6 hónapos korban kezdődik, ekkor kell elkezdeni a fogtisztítást. Hagyományos, de puha fogkefét kell használni, egy borsószemnyi fogkrémet és reggel, valamint este mosni a kicsik fogát. A fogkrémek esetében érdemes ellenőrizni a fluortartalmat.

„Három éves korban már fogorvoshoz lehet vinni a gyerekeket, a szorongás feloldása érdekében akár a kedvenc plüssmacival, babával. Szükség esetén először a plüssmaci, baba segítségével mutatjuk meg a kicsiknek az eszközöket, elmutogatjuk az eljárást. Ezt akár a szülők is megtehetik otthon” – folytatta a fogorvos. 

6 -7 éves kortól már moshatja egyedül a fogát a gyerek, szülői felügyelettel. Ebben az időszakban jelennek az első maradó fogak. Ez nagyban hozzásegíti a gyerekeket a rutin kialakításához, mert megszokják a fogmosást, odafigyelnek erre, sőt, ha van kistestvér, példát is mutathatnak.

„Előszeretettel használjuk a motivációs eszközöket, mint például oklevél, fogmosó táblázat. Legideálisabb az, ha háromhavonta vagy félévente kontrollra járnak a gyerekek” – mondta a fogorvos, aki hangsúlyozta, a szülők részéről is a Mond, mutasd, csináld módszert.

Ha időben hozzászokik a kicsi a megfelelő szájápoláshoz, rendben lesznek a fogai, nem fog félni. Sőt ha már kell, szívesen végzi el ezt a feladatot is és örömmel megy majd a fogorvoshoz. A legnagyobb szerepet ebben a szülők, főként az anya játssza, hiszen ha példát mutat és segíti gyermekét, megfelelő alapot biztosít neki a későbbiekre is.

Kapcsolódók

Kimaradt?