Zöldséget és gyümölcsöt adományoztak a rászorulóknak a Szatmár megyei gazdák

Számos Szatmár megyei gazda válaszolt a szatmári falugazdászok felhívására és adakoztak zöldséget, gyümölcsöt, mézet vagy éppen lekvárt a rászorulóknak. Az adományokat vasárnap adták át a falugazdászok Magyar Lóránd, a Partiumi Falugazdász Hálózat koordinátora és Kovács Szabolcs szervezeti vezető kíséretében a Máltai Szeretetszolgálat szatmári önkénteseinek. Ez volt a harmadik alkalom, amikor a falugazdászok által a szegények világnapja kapcsán szervezett gyűjtést követően a „máltaisok” segédkeznek az adományok célba juttatásában.

Annak ellenére, hogy az aszály miatt egy igazán nehéz mezőgazdasági éven vannak túl, és a magas energiaárak is nehezítették a munkájukat, a Szatmár megyei gazdák szép számban csatlakoztak a kezdeményezéshez. A falugazdászok pedig remélik, hogy általános gyakorlattá válik a 20. század elején gyakori szokás, hogy a felesleget a gazdák a szegényeknek ajánlják fel.

Fotók: Czinzel László

A vidéki ember mindig igyekszik segíteni, akár világjárványról, akár háborús menekültek, vagy rászorulók támogatásáról van szó. A szatmári gazdák az első hívó szóra reagálnak, így történt, amikor az első segélyszállítmányok útnak indultak Kárpátaljára és így történt most is, amikor a szatmári bajba jutottakról, nehéz körülmények között élőkről van szó.

Mint Kovács Szabolcstól megtudtuk, ugyan egyre több gonddal kell szembenézniük a gazdálkodóknak, az adományozók köre folyamatosan nő, és nem csak a szegények világnapja kapcsán tartott gyűjtés, hanem a Magyarok Kenyere – Egymillió búzaszem program kapcsán is.

Az adományokat a Máltai Szeretetszolgálat Szatmárnémeti Szervezetének önkéntesei vették át, azokat pedig nagycsaládosokhoz, egyedülállókhoz és különböző intézményekhez – a Védett házhoz és több idősotthonhoz és gyermekotthonhoz – juttatják el. Ez pedig kevéssel az átvételt követően meg is történt, a segélyszervezet 25 órás jótékonysági maratonja részeként. A szegények világnapja alkalmából nem először szerveztek jótékonysági maratont, ami most 24 óráról 25 órára bővült, utalva a szervezet 25 éves fennállására, amit az elmúlt napokban szentmisével és kopjafa-állítással is megünnepeltek. 

„Gyerekek, fiatalok, középkorúak és idősek is részt vettek a maratonon. Minden korosztály együtt dolgozott, egyebek mellett ételt készítettünk idős- és gyermekotthonoknak, vacsorát főztünk a hajléktalanszálló lakóinak” – tudtuk meg Hegedüs Gergőtől, a szatmárnémeti szervezet vezetőjétől.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?