Ellenőrzik a zöldséget és gyümölcsöt forgalmazó kereskedőket

A Mezőgazdasági Minisztérium kezdeményezésére ellenőrzéseket tartanak országszerte a gyümölcsöt és zöldséget forgalmazó kereskedelmi egységeknél, amely egész Maros megye területére is kiterjed.

A hatóságok ellenőrző csoportjai egy hónapon keresztül ellenőrzik a címkét és az árut kísérő adóbizonylatok közötti eltéréseket a különböző kereskedelmi egységeknél.

„Ugyanannak a terméknek kell lennie a raktárban és a polcon, azonos minőségi paraméterekkel és származási országgal. Így elkerülhető az a csalási forma, hogy például importalmát román termékként értékesítsenek a forgalmazók” – nyilatkozta a helyi sajtónak Ileana Gușatu, a Maros Mezőgazdasági Igazgatóság helyettes vezetője.Illusztráció | Fotó: Pixabay

Mint mondta, az ellenőrzések 2022. január 15-ig tartanak. A kereskedők mellett a termelőket, valamint a szállítókat is ellenőrzik. Nagy hangsúlyt fektetnek a termékek kísérő dokumentumainak megvizsgálására. A zöldségek és gyümölcsök kémiai összetételét is vizsgálják majd, ezzel is kiszűrve a termék származását, hiszen – mint fogalmazott – a romániai termékek összetétele nem azonos a más országokból származó zöldségek, gyümölcsök összetételével. Az elmúlt években szankciót nem szabtak ki, csak figyelmeztetéseket kaptak a kereskedők, akik kötelesek voltak orvosolni a talált problémákat – közölte Maros Mezőgazdasági Igazgatóság vezetése.

„A helyi termékek sok esetben nem tartalmaznak termékmegőrző vegyületeket, hiszen rövid időn belül, frissen kerülnek a vásárlók elé” – fogalmaztak a helyi sajtónak a Maros Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság képviselői. Mint mondták, azt tanácsolják a lakosságnak, hogy vásároljanak helyi termékeket a helyi termelők támogatása érdekében.

A törvény szerint a mezőgazdasági igazgatóság a fogyasztóvédelmi hatósággal és az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági igazgatósággal közösen végzi a zöldség-gyümölcs kiskereskedelemben jelentkező problémák ellenőrzését és büntetését.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?