banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Zöld Háromszék: forrástól torkolatig kitakarítják a Feketeügyet

Országos szinten is példaértékű nagytakarítási akciót szerveznek szombaton Kovászna megyében.

„A Feketeügy folyó nagytakarításával példát szeretnénk mutatni, hiszen nem igazán volt ilyen átfogó kezdeményezés, amikor egy folyót a forrástól a torkolatig kitakarítsanak, sőt még a mellékpatakokat is átfésüljük. Esetünkben ez több mint 500 kilométert jelent" – fogalmazott a kezdeményező Lukács Botond, a Lemhényi Ifjúsági Szervezet elnöke. A nagytakarítási akció része a Kovászna Megye Tanácsa által indított Zöld Háromszék-programnak. Kocsis B. János archív felvétele

A Feketeügy partjának kitakarítása már tavaly elkezdődött, és május 14-én, szombaton folytatódik azzal, hogy a folyó partjának egy 65 km-es partszakaszát tisztítják meg 9 közigazgatási egység területén. Szombaton tehát Kézdivásárhely, Gelence, Szentkatolna, Zabola, Barátos, Nagyborosnyó, Réty, Uzon és Kökös települések kapcsolódnak be a kezdeményezésbe. A szombati akcióhoz bárki csatlakozhat, akinek fontos a környezet tisztasága. A kezdeményezők idén is legalább ezer önkéntesre számítanak.

A Feketeügy folyó hossza 104 km és 2320 km² árterülettel, 27 mellékága van, 54 települést érint. Az idei takarítási akció során a Feketeügy partját 65 km-en takarítják ki, valamint 200 km-en a mellékágakat. 

Ambrus József, a takarítási akció logisztikáját biztosító Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület igazgatója a Maszol érdeklődésére elmondta: szeretnék, hogy Kovászna megye legyen Románia legtisztább megyéje. A hulladékgazdálkodási egyesület partnerei segítségével biztosítja az önkénteseknek a zsákokat és kesztyűket, ugyanakkor minden összegyűjtött szemetet a lécfalvi lerakóba szállítanak. Érdeklődésünkre kifejtette: az lenne az ideális, hogy ne legyen szükség ilyen takarítási akciókra.

Kovászna megye országos szinten az első között van a hulladékkezelésben és szelektív gyűjtésben és minden háztartásból, a kapu elől viszik el a hulladékot, ezért érthetetlen, egyesek miért viszik még mindig folyó- és patakpartokra a szemetet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?