Háromszéken nőtt a hulladék mennyisége a kijárási tilalom idején

Az elmúlt hónapok kényszerű bezártsága miatt a lakosok nekiláttak kitakarítani otthonaikat, emiatt jelentősen megnőtt a hulladék mennyisége – mutatott rá féléves jelentésében a sepsiszentgyörgyi Tega köztisztasági vállalat.

A Kovászna megye nagy részében a háztartási a szelektív hulladék gyűjtésével megbízott cég statisztikái szerint fél év alatt 609 tonnával nőtt a hulladék mennyisége a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Máthé László, a Tega igazgatója szerint tavaly az első félévi 18 559 tonna hulladékhoz képest idén 19 168 tonnát gyűjtöttek be, és szállítottak a lerakóba. „Ez nagyon egyértelmű jelzés arra, hogy nő a hulladék mennyisége, bár korai lenne hosszú távú következtetéseket levonni” – mondta az igazgató.

Hozzátette, hogy a hulladékmenyiség növekedése elgondolkodtató, hiszen figyelembe véve, hogy a koronavírus-járvány terjedését megelőző intézkedések miatt zárva tartott, illetve ma is zárva tart több vendéglátóipari egység, az logikusan a szemét mennyiség csökkenését kellett volna eredményezze. Magyarázata szerint a hulladékmennyiség emelkedésének az a magyarázata, hogy a bezártság alatt az emberek nekiálltak takarítani és lomtalanítani otthonaikban.

Máthé szerint jó jel, hogy a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége is nőtt: a tavalyi első félévben az újrahasznosítható hulladékok összmennyisége 4708 tonnára rúgott, idén azonban 470 tonnával több, összesen 5178 tonnát tesz ki. A statisztika szerint tehát a Háromszéken begyűjtött hulladék 27 százaléka kerül újrahasznosításra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?