Záporok, zivatarok, felhőszakadások – újabb figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat

Újabb első- és másodfokú, bőséges csapadékra figyelmeztető előrejelzéseket adott ki kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország legnagyobb részére.

A meteorológusok szerint kedden 10 órától szerda hajnali 3 óráig elsőfokú (sárga jelzésű), rossz időre vonatkozó riasztás van érvényben szinte az ország teljes területén – adta hírül az Agerpress hírügynökség. A jelzett időszakban záporok, zivatarok, felhőszakadások, dörgések-villámlások, elszigetelten jégeső és viharos szél várhatók. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 20-30 litert négyzetméterenként, elszigetelten pedig a 40 litert is.

Az ország délkeleti részében ugyanakkor fokozott marad a kellemetlen hőérzet, az esti órákban pedig légköri instabilitásra lehet számítani.

Másodfokú (narancssárga jelzésű) riasztás érvényes ugyanakkor az említett időszakban Erdély, Moldva, Máramaros és a hegyvidékek legnagyobb részében. Ezekben a régiókban nagyobb valószínűséggel lehet szélviharokra és jégesőre számítani, a lehulló csapadék mennyisége eléri a 35-50 litert négyzetméterenként, elszigetelten pedig meghaladhatja a 60-80 litert is.

Az ANM szerint a szerdai nap folyamán, hajnali 3-tól este 10 óráig, de főként a délutáni és esti órákban a hegyvidéken, valamint az ország északkeleti, középső és délkeleti részében időszakosan fokozott lesz a légköri instabilitás, ami futó záporokban, zivatarokban, felerősödő szélben fog megnyilvánulni. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja helyenként a 20-30 litert négyzetméterenként, elszigetelten pedig a 40-45 litert is.

(Borítókép: Maszol)

Kapcsolódók

Kimaradt?