W. Szabó Péter: egy nemzetiségek között átívelő híd a TEDx

Nemzetiségek között átívelő híd a TEDx – így jellemezte a rendezvényt a Marosvásárhelyen megszervezett esemény kurátora, W. Szabó Péter. 

Habár 10 évvel ezelőtt szervezték meg az első kiadást, a február 4-i a nyolcadik a sorban, mert a világjárvány erre a rendezvényre is rányomta bélyegét. A koronavírus-járvány idején ugyanis két évig szünetelt. 

A rendezvény egy nemzetközi konferenciasorozat, amelyre először 30 évvel ezelőtt, Kaliforniában került sor, akkor egyedi eseménynek szánták. A TED, azaz: Technology, Entertainment, Design – technológia, szórakoztatás, dizájn konferenciák mottója: „olyan gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni”. 

A rendezvény különlegessége, hogy az előadók számára csupán 18 perc áll rendelkezésre, hogy átadják az információt, amit kívánnak, ugyanakkor inspirálják a hallgatókat. A vasárnapi, marosvásárhelyi eseményre 11 előadót hívtak meg, román és magyar ajkúakat egyaránt.  

A marosvasarhelyiek.ro portálnak adott interjúban W. Szabó Péter kurátor hangsúlyozta: „Az a lényeg, hogy olyan ötleteket hozzunk be, amit érdemes megosztani, ami egyedivé teszi a TEDx-et mint világszintű konferenciasorozat”.

A szerző felvétele

Az előadók soraiban volt a marosvásárhelyi születésű mesterséges intelligencia kutató, zenész, fényképész és tetováló művész is. A rendezvény korábbi kiadásait a Kultúrpalotában szervezték meg, azonban a Nemzeti Színház épülete alkalmasabb arra, hogy a szünetekben, a hasonlóan gondolkodó emberek beszélgessenek. 

W. Szabó Péter közölte, a TED sikerességét mi sem bizonyítja jobban, minthogy egyre több magyarlakta településen elindul a mozgalom. 

A székelyudvarhelyi szépen kinőtte magát, de a csíkszeredai is nagyon ígéretes, a sepsiszentgyörgyi is. Míg azonban Székelyudvarhely esetében egy egyértelműen magyar rendezvényről beszélünk, Marosvásárhely egy multikulturális város, ehhez igazítja a szervezőcsapat a kínálatot is. 

Román és magyar előadókat próbálnak azonos számban szerepeltetni és remélik, hogy a nézők is körülbelül ezt az arányt hozzák. Ha egy-két évvel ezelőtt a résztvevők körében több volt a magyar, ma már lassan kiegyenlítődik az összetétel.

Fotó: TEDx Târgu Mureș/Facebook

Szabó Péter szerint „az ötleteknek nincs nemzetisége, nem sajátíthatja ki magának senki, hanem attól jó egy ötlet, hogy el tud terjedni a világon. A kultúrák és nemzetek is közelebb kerülnek egymáshoz.” 

Úgy véli, ami életben tartja a rendezvényt, az a szervezői csapat. Mint mondta, a marosvásárhelyi TEDx felnőtt annyira, hogy a közeljövőben jó szívvel adja át ezt a tisztséget valaki másnak.  Ő maga a marosvásárhelyi származású Johann Stan-tól vette át a tisztséget, akinek a kezdeményezésére elindult 2014-ben a rendezvény Marosvásárhelyen. 

A jövendőbeli kurátori tisztséget nagy valószínűséggel az esemény idei projektmenedzsere, Péter István veszi át. Utóbbi bevallása szerint magát TEDx fanatikusnak tartja, diákként találkozott ezzel a világgal. Szociológiai tanulmányai idején vizsgatantárgyként jelent meg az életében. Elmondta, ez egy önkéntes alapon szerveződő rendezvény, és a jövőre nézve az esemény egyediségét abban próbálják megteremteni, hogy nagyobb hangsúlyt kapjon a „marosvásárhelyizmus”. Amennyiben ez sikerül, akkor beszélhetünk egy Marosvásárhelyen tartandó TEDx eseményről. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?