Vizsgálódik a rendőrség a székely vértanúk emlékműve megrongálásának ügyében

A Maros megyei rendőrség vizsgálatot indított a marosvásárhelyi székely vértanúk emlékműve megrongálásának ügyében. Az RMDSZ feljelentése nyomán jártak el.

A rendőrség szombati közleménye szerint péntek este 20 óra körül értesültek arról, hogy ismeretlen tettesek a székely vértanúk vesztőhelyén állított obeliszk egyik oldalára a román nemzeti színeket festették fel. A rongálássál gyanúsított személyek azonosítása folyamatban van.Fotó. Soós Zoltán polgármester Facebook-oldala

Az RMDSZ péntek este közölte: elítél minden szélsőséges megnyilvánulást. Egyben arra kérte Marosvásárhely lakóit, hogy ne dőljenek be a provokációnak, maradjanak higgadtak. Azt is közölte, hogy feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen, a városrendészet pedig már dolgozik a rongálás kijavításán.

A Hargita megyei precedens

Szerdán a Székely Figyelő Alapítvány sérelmezte, hogy a román ügyészség és bíróságok nem tekintik uszításnak a nyilvánvalóan magyarellenes üzenetet hordozó mázolásokat. Az alapítvány azt az ügyet elevenítette fel, amikor 2020 januárjában egyetlen éjszakán Csíkszereda, Székelyudvarhely, Máréfalva, Székelyszentlélek és Hármasfalu bejáratánál fújták le fekete festékszóróval a magyar nyelvű helységnév-feliratokat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A székelyudvarhelyi rendőrség a térfigyelő kamerák felvételei alapján azonosított egy autót, majd annak rendszáma alapján azonosította az elkövetőt, egy 30 éves bákói férfit, aki beismerő vallomást is tett. A férfira csak rongálás miatt szabtak ki csekély bírságot, és az ügyészség nem indított eljárást ellene etnikai uszítás miatt. Ezt az ügyészségi határozatot támadta meg a bíróságon a Székely Figyelő Alapítvány.

A Székelyudvarhelyi Bíróság azonban az elmúlt napokban kikézbesített ítéletében jogosnak találta az ügy ejtését. A bíróság elismerte a gyűlöletkeltés tényét, de mégsem tartotta indokoltnak a vádemelést az elkövető ellen, mert szerinte hiányzott a tömeg, amely ellen az uszítást elkövették.

Kapcsolódók

Kimaradt?