banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Vitát gerjesztett a kormánykoalícióban a minimálbéremelés és a költségvetési hiány

A PSD és a PNL vezetői hétfőn 15 órától tárgyalnak a költségvetési kiadásokról és a minimálbér-emelésről. A találkozóra annak fényében kerül sor, hogy a liberálisok nem értenek egyet a minimálbér megemelésével július 1-jétől.

A HotNews.ro hírportál bukaresti forrásai szerint a liberálisok arra kérték Marcel Ciolacu miniszterelnököt, hogy a helyi és az európai parlamenti választások utánra halassza el a minimálbér emeléséről szóló döntést. A liberálisok ugyanakkor azt állítják, hogy a költségvetés bevételei és kiadásai között legalább 10 százalékos szakadék tátong, és a június 9-ei választások után kell meghozni a büdzsét stabilizáló intézkedéseket.

Marcel Boloș pénzügyminiszter hétfőn azt mondta, hogy Románia költségvetésében túlzott hiány van, és azt tanácsolta az intézményeknek, hogy „óvatosan bánjanak” a közpénzekkel, csak arra költsenek, amire feltétlenül muszáj. A személyzeti valamint a dologi kiadások vonatkozásában a pénzügyminiszter azt mondta, „nagyobb dinamikát vártak”, míg az egészségügyben a gyógyszerárak is a vártnál nagyobb kiadásokat jelentenek. „Ennem az összefüggésben a kiadási oldal esetleges megszorításával kapcsolatos intézkedéseket kell megfontolni a következő időszakra” – mondta Boloș.

A liberálisok megszorításokat emlegetnek | Fotó: Agerpres

Marcel Ciolacu miniszterelnök ugyanakkor azt mondja, nem fogadja el, hogy a kormány munkáját „egy politikai koalícióban kellene eldönteni, mert visszamegyünk ahhoz, ami a PNL-USR időszakában történt”.

„Ez egy 2023. december 15-én a koalícióban közösen hozott döntés, hogy január 1-jétől 3300 lej, majd július 1-jétől 3700 lej lesz a minimálbér. Nem emlékszem, hogy a kormány és a munkaadók, a szakszervezetek közötti megbeszélésekig más döntés született volna. Ami a 200 lejes adómentességet illeti, ez egy ideiglenes kedvezmény, amely december 31-én lejár” – mondta Ciolacu.

A kormányfő – válaszul a pénzügyminiszternek – hozzátette, előre látható volt, hogy a kiadások növekedni fognak, miután átütemezték a nyugdíjkifizetéseket (májusról áprilisra), hogy mindenki még az ortodox húsvét előtt megkaphassa a járandóságát. Egyéb plusz kiadása nem volt a kormánynak, szögezte le a miniszterelnök.

A koalícióban az első elégedetlenségek a múlt héten jelentek meg, amikor Marcel Ciolacu miniszterelnök bejelentette, hogy a minimálbért július 1-jétől bruttó 3700 lejre emelik. „Jó irányba haladunk az európai minimálbér bevezetése felé” – jelentette be a miniszterelnök Facebook-bejegyzésében.

A liberálisok azonban ennek hallatán koalíciós találkozót kértek, de a miniszterelnök a zsúfolt programjára hivatkozva nem tett eleget kérésüknek, írja a HotNews.

Források szerint a liberálisok nem ellenzik a minimálbér emeléséről szóló döntést, de azt mondják, hogy „ezt meg kellett volna beszélni a munkaadókkal”. Hozzátették, hogy az egyetlen probléma a költségvetési kiadásokkal van, kifejtve, hogy a bevételek nőttek, de a kiadások is, és a különbség a kettő között 10%-os.

Azt is hangsúlyozták, hogy „csökkenteni kell a költségvetési kiadásokat”, mert így az ország „nem tud tovább működni”. A Digi24 szerint a PNL azt is javasolta, hogy az esetleges költségvetési kiigazítás előtt korlátozzák a minisztériumok és intézmények kiadásait, anélkül, hogy a bérek csökkentését vagy átszervezését fontolóra vennék. A liberálisok hétfőn tárgyalnak erről Marcel Ciolacuval, remélve, hogy az év végéig a költségvetési hiányt kordában tudják tartani.

Marcel Ciolacu hétfőn még a koalíciós ülés előtt kijelentette, nem ért egyet a liberálisok részéről esetleg várható megszorító intézkedéssel.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?