Világzene Fesztivál Szatmárnémetiben: mediterrán és balkáni zenék a programban

Szeptember 8-án vette kezdetét a másodszor megrendezett Szatmárnémeti Világzenei Fesztivál, amelyet ez alkalommal is a G. M. Zamfirescu Kulturális Központ és a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal szervezett. A háromnapos rendezvény, az Utcazene Fesztiválhoz hasonlóan, közép- és hosszú távon a város rendezvényturizmusát segíti elő.

Az első, egyébként nagyon jól sikerült fesztivált megelőzően sokan feltették a kérdést, hogy mennyire lenne közönsége egy ilyen fesztiválnak Szatmárnémetiben. A válasz viszont egyértelmű igen volt, a szatmáriak imádták a különleges ritmusokat. A szervezők pedig ez alkalommal igazi nagyágyút, sőt, nagyágyúkat is meghívtak a fesztiválra. 

Fotók: Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala

A pénteki nap estéje bemelegítés volt: két mediterrán muzsikát játszó fellépő, Nataly Oryon és a Fanfara Station mutatták meg, hogy bizony nagy buli lesz a rendezvény mindhárom napja. És arról sem szabad megfeledkezni, hogy az élő koncertek után DJ Mihu volt illetve lesz a főszereplő, aki pénteken és szombaton is igazi bakelit lemezekről játszik majd zenét a szabadtéri bulihoz.

És ha már bakelit lemezek: sokan azért is mentek ki a fesztiválra, mert ott lemezeket is lehetett vásárolni, meglehetősen barátságos árakon. Közben remek szatmári borok, az épületekre vetített fényfestés tette hangulatossá a fesztivál helyszínéül szolgáló Tűzoltótorony környéki parkot.

A szombat és vasárnap esti program pedig továbbra is kimondottan ígéretesnek hangzik. Elsősorban a balkán hangulatú muzsikáké lesz a főszerep.

A rendezvény fő fellépője kétségkívül az Emir Kusturica filmekből is ismert Boban Marković Orkestar. A szerb együttes Szatmárnémetibe hozza a színes hangzásvilágú, alapjaiban a tradicionális cigánymuzsika ihlette balkáni rézfúvós zenét, amelyre képtelenség nem táncolni. A ritmusok szerteágazó gazdagságával örvendezteti meg a közönséget vasárnap a berlini RotFront „Emigrantski Raggamuffin Kollektiv”. Igazi kelet-európai bulis együttes, akik egyéni eklektikus módon használják a különböző zenei stílusokat, mint a reggae, a ska, a punk, a hiphop és a klezmer.

A programban szerepel továbbá a különleges hangzásvilágú román világzenét képviselő Domino és a magyar zenei világ egyik legnagyobb felfedezettjeként számontartott, külföldön is nagy népszerűségnek örvendő Дeva/Deva.

Szeptember 9., szombat

19.00 - Domino Sibiu (RO)

20.15 - Boban Marković Orkestar (RS)

22.00 - Hanging Around vinyl session cu DJ Mihu

Szeptember 10., vasárnap

19.00 - DEVA (HU)

20.30 - RotFront (DE)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?