Véglegesítették jövőre mennyivel nő a tanárok a bére

A tanügyi szakszervezetek hétfőn abban állapodtak meg a kormány képviselőivel, hogy jövőre 6 milliárd lejjel nő az oktatás költségvetése, a tanárok pedig két részletben összesen 20 százalékos fizetésemelést kapnak.

A tárgyalások eredményeiről a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) elnöke, Simion Hăncescu számolt be a sajtónak a Victoria-palotában tartott találkozó után.

A tájékoztatása szerint, melyet az Agerpres hírügynökség idéz, a pedagógusok bére előbb január elsejétől, majd június elsejétől nő. Az azonban csak későbbiekben derül ki, hogy pontosan mennyivel. „Az a biztos, hogy a januári lesz a nagyobb arányú fizetésemelés” - magyarázta. Hozzátette, hogy a szakszervezetek elégedettek ezzel az eredménnyel, mert így a pedagógusbérek el fogják érni azt a szintet, amit a kormánytól kértek.

Hăncescu elmondta, hogy a kezdő tanárok fizetésének a nyári tanügyi sztrájk idején elfogadott sürgősségi kormányrendelet értelmében január elsejétől 13 százalékkal, később pedig további 7 százalékkal kellene emelkednie, de az arányok ettől eltérhetnek majd. Emlékeztetett, hogy a szakszervezetek nyáron 60 százalékos béremelést kértek. Idén júniustól 30 százalékkal nőttek a tanári fizetések, jövőre pedig további 20 százalékkal, vagyis egy év alatt 50 százalékkal, és a növekedés 2025-re a 70 százalékot is elérheti. „Ez több, mint amit a sztrájk idején ígértünk a tagságnak” - jegyezte meg.

Illusztráció: Pexels

A Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség elnöke, Marius Nistor mindezekhez hozzáfűzte, hogy a pedagógusi bértábla az új közalkalmazotti bértörvény elfogadásakor válik nyilvánossá. Elmondta azt is, hogy a hétfői megállapodásnak megfelelően jövőre a tanügyben vezető tisztséget betöltő személyek (igazgatók, aligazgatók, főkönyvelők) fizetése differenciáltan nő.

Az Alma Mater Szakszervezeti Szövetség elnöke, Anton Hadăr arról számolt be, hogy a jövőre beharangozott béremelések a felsőoktatásra is érvényesek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?