Bizonytalan a pedagógusok jövő évtől beígért béremelése

Számolgatja az oktatási minisztérium tanügyi bérek 20 százalékos emelésének költségvetési vonzatát. Várhatóan a héten egyeztetnek Marcel Ciolacu miniszterelnökkel, hogy eldöntsék, a jövő évi büdzsé megbírja-e ezt az emelést.

Egy kezdő pedagógus ez szerint havi nettó 4000 lej körüli fizetést kapna, kevesebbet mint a 2023-as nettó átlagbér, holott a kormány ígérete szerint, az átlagbért meg kellene keressék, írja az Edupedu oktatási portál forrásokra hivatkozva.

Az igazgatók, igazgatóhelyettesek, tanfelügyelők és a vezető beosztású alkalmazottak a 20 százalékos fizetésemelésen felül további 1500 lejes béremelést kapnának.

Tanügyi sztrájk: akkor mindent megígértek, most visszakoznának | Archív fotó. Agerpres

A kormány a májusi tanügyi sztrájk után a 57/2023-os kormányhatározatban ígéretet tett arra, hogy a kifizetett alapbér és a 2024. január 1-jén érvényben lévő bértábla által meghatározott alapbér közötti különbség 50 százalékával emeli az összes tanügyi alkalmazott fizetését.
Az Edupedu.ro forrásai szerint a szakszervezetek január 1-jétől 2
0 százalékos emelést írnának elő a a bértáblákban. Az oktatási minisztériumnak most ki kell számolnia a javaslat költségvetési vonzatát, majd még a héten újabb találkozóra kerül sor Marcel Ciolacu miniszterelnökkel, hogy eldöntsék, a jövő évi oktatási költségvetésből támogatni tudják-e a javasolt emeléseket.

Hétfőn már volt egy egyeztetés. A béremelésről szóló tárgyalásokra azután került sor, hogy a kormányfő és a miniszterek, akik egészen a közelmúltig ígérgették a béremelést, az elmúlt napokban visszavonulót fújtak és árnyalják nyilatkozataikat, a szakszervezetek pedig nem tették közzé a javasolt bértáblát, és kisebb emelést emlegetnek.
„Jövő évtől emelkednek az oktatás
ban a fizetések, de a százalékos arányt a kormánnyal folytatott tárgyalások után kell meghatározni: a javaslataink értelmében jövőre legalább 20 százalékos emelést kellene kapnunk" – mondta Simion Hăncescu, a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) elnöke, miután pénteken a Victoria-palotában találkozott Marcel Ciolacu miniszterelnökkel és Ligia Deca oktatási miniszterrel.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?