A tanügynek ígért béremelés mindössze harmadával tervez a kormány

Források szerint a tanügyben dolgozók január elsejétől csak 13 százalékos béremelést kapnak, szemben a sztrájk ideje alatt elfogadott sürgősségi rendeletben előírt 40 százalékos emeléssel.

A Ciolacu-kormány 13 százalékos alapbéremelésre készül a tanárok és az oktatási alkalmazottak számára január elsejétől, derül ki a pénzügyminisztérium sürgősségi rendelettervezetéből, amelyet az Edupedu szemléz. A tervezet augusztusra további 7 százalékos emelést irányoz elő.

Archív fotó: Agerpres

A tervezet az államháztartási kiadások terén hozott egyes költségvetési intézkedésekről, a költségvetési konszolidációról, valamint egyes normatív aktusok módosításáról és kiegészítéséről szól. Az éves százalékos emelés különben a szakszervezetek által meghirdetett: „ha az általunk javasolt teljes bérskálára gondolunk, akkor jövőre legalább 20 százalékos emelést kellene kapnunk” – mondta nemrég Simion Hăncescu, az Oktatási Szabad Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) elnöke.

Marius Nistor, a Spiru Haret Oktatási Szakszervezetek Szövetségének elnöke, azt mondta, hogy a kezdő tanárok fizetése 2024. január 1-jétől el kell érje a bruttó átlagbért, különben tiltakozásokat kezdeményeznek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?