Véget vetnének a kaotikus építkezéseknek a Bihar megyei hegyvidéken

Egységesítik a hegyvidéki építkezéseket, hogy megelőzzék a még nagyobb káoszt a kedvelt idegenforgalmi övezetekben. Erről fogadott el szabályzatot a Bihar megyei tanács.

Elfogadta a Bihar megyei képviselő-testület legutóbbi ülésén a hegyvidéki építkezésekre vonatkozó egységes szabályzatot. Az előterjesztők szerint erre azért volt szükség, mert az utóbbi időben a turisztikai potenciállal rendelkező térségekben megszaporodtak az építkezések, de semmi sem írta elő, mit és hogyan lehet felhúzni, ezért helyenként kaotikus állapotok alakultak ki.

A megyei szabályzat révén a helyhatóságok előírhatják a beruházóknak, hogy egységes képet kialakítva építsék fel ingatlanjaikat, figyelembe véve a helyi sajátosságokat, kezdve a parcellán való elhelyezkedéstől, a tető típusától, a homlokzatok kialakításától a felhasználható építkezési anyagokig. A dokumentum ugyanakkor előírja, hogy az építkezések során a lehető legkisebb mértékben sérüljön a természeti környezet.A Bihar-hágó Bihar és Fehér megye határán található Lepus (Arieșeni) mellett, az itt kialakított sípályák miatt az utóbbi években jelentős ingatlanberuházások indultak be, sokszor mindenféle rendszer nélkül | A szerző felvétele

Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke a képviselőtestület csütörtöki ülésén elmondta, a Bihar megyei szabályzat összeállításakor a Kolozs és a Fehér megyei hasonló alapdokumentumokat vették figyelembe, hogy koherens legyen a szomszédos megyék által alkalmazott szabályokkal. A tanácselnök tudatta, megbeszéléseket folytatott azoknak az önkormányzatoknak a vezetőivel, amelyek a szabályzat hatókörébe esnek. Velük közösen már az idén kidolgozzák a helyi urbanisztikai dokumentumokat, hogy „a jövő évtől legyen tiszta mindenki számára, milyen szabályokat kell betartania”.

Az Élesd melletti Sólyomkővár esetében, ahol jelentős szlovák kisebbség él, különálló, a helyi közösség hagyományait figyelembe vevő elvárás-rendszert dolgoznak ki, tudatta Bolojan. De a többi község esetében is megtartanák a helyi és regionális sajátosságokat az épületek kialakítása során, előnyben részesítik a fa alapanyagot, valamint szabályozzák azt is, hogy a természethez illő, a látképet nem zavaró, természetes színek lehetnek használatosak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Bihar megyében összesen 36 olyan helyi önkormányzat található, amelynek kiemelt hegyvidéki, illetve idegenforgalmi jelentőséggel bíró övezetei vannak. A települések főleg a Királyerdő-hegységben és a Bihar-hegységben, illetve ezek lábainál fekszenek, és a szabályzat érvényességi hatókörébe tartozik a megye három legnagyobb hegyvidéki üdülőtelepe, Biharfüred, a Boga-telep és a Pádis-fennsík (ebben beépíthető része), valamint a Bihar-hágón (Vârtop) a Zengőkő-sípálya közigazgatásilag Diófáshoz (Nucet) tartozó része.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?