Újonnan kihelyezett táblákkal mutatnak irányt a turistáknak Bihar megyében

Összesen 250 turisztikai irányjelző táblát készíttetett el és helyeztetett ki a megye közútjaira a Bihar megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség. A megyei és helyi kezelésben lévő utak mentén kirakott táblák kétnyelvűek, románul és magyarul egyaránt útbaigazítást nyújtanak a turistáknak és átutazóknak.

Bántó Norbert, az ügynökség igazgatója a Maszol kérdésére elmondta, az országutak mellé azért nem kerülhettek ki magyarul is az irányjelzők, mert ezek a bukaresti Országutak és Autópályák Országos Társaságához (CNANDR) tartoznak, és így országos szinten érvényes rájuk a húsz százalékos anyanyelv-használati küszöb.

A táblák több mint ötven turisztikai látványosságra hívják fel az utazók figyelmét szerte a megyében. Száz darabot a Bihar megyét átszelő országutakra, a fennmaradó 150-et pedig megyei és helyi utak mellett állítanak fel. Az útbaigazítás mellett ezeknek célja a látványosságok népszerűsítése is – tudatta az ügynökség. A táblák irányt mutatnak a különféle turisztikai látványosságokhoz, a barlangokhoz, vízesésekhez, természetvédelmi területekhez, múzeumokhoz és építészeti, történelmi vagy egyházi műemlékekhez. Bántó Norbert szerint nagy hiányosságot sikerült pótolniuk.

„Összehasonlítva a szomszédos megyékkel, Biharban nagyon kevés irányjelző turisztikai tábla volt eddig kihelyezve. Az ilyen és ehhez hasonló tábláknak az útbaigazítás mellett fontos népszerűsítő szerepük van, hiszen felhívja az átutazók és turisták figyelmét a megye látnivalóira. A 250 tábla megtervezése, legyártása és kihelyezése összesen 250 ezer lejbe került áfával együtt. Jelen pillanatban a tábláknak több mint 60 százaléka már látható is az utakon, a fennmaradó táblák jelenleg gyártás alatt vannak” – közölte a TDM vezetője.

Az elmúlt időszakban a Bihar megyei TDM kezdeményezésére összesen 11 darab 6-szor 3 méteres, dupla felülettel, tehát 22 reklámanyag biztosítására alkalmas háromnyelvű óriásplakátot is kihelyeztek a megye különböző pontjain, a melyeknek célja a megye turisztikai kistérségeinek népszerűsítése.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?