banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Városi és megyei kórházak építésére lehet pályázni ‒ közvitán a pályázati útmutatók

Az Országos Egészségügyi Program keretében összesen 5,8 milliárd eurós összeg áll rendelkezésre a kórházak, egészségügyi központok és orvosi rendelők építésére, felújítására, felszerélésére, egészségügyi dolgozók képzésére, az egészségügyi ellátás minőségének növelésére.

A most közvitára bocsátott két pályázati kiírásra összesen 2 milliárd euró összegben lehet megyei kórházak, megyei sürgősségi kórházak, monospecialitású kórházak építésére, illetve városok és municípiumok egészségügyi infrastruktúrájának kiépítésére pályázni.

Illusztráció: Pexels

„Azon dolgozunk, hogy mindenhol jól felszerelt korházaink és rendelőink legyenek, így nem kell majd a szomszédos vagy annál messzebbi településre menni egészségügyi problémáinkkal. Az uniós alapokból most rekordnagyságú összeg áll a rendelkezésünkre és mi minden euró centet a polgárok javára, életkörülményeinek javítására fogunk felhasználni. Többek között 3 nagy regionális kórházat építünk Kolozsváron, Craiován és Jászvásáron, megyei kórházakat újítunk és szerelünk fel modern eszközökkel, de kisebb városi közkórházakat is építünk. Emellett rehabilitációs egészségügyi intézményeket építünk a krónikus betegeknek, kórházi laboratóriumokat, speciális egészségügyi egységeket a ritka és genetikai betegségben szenvedők számára, onkológiai központot, daganatos betegségek diagnosztizálását és kezelését végző intézményeket, rák-diagnózissal foglalkozó laboratóriumokat építünk” – fejtette ki Hegedüs Csilla RMDSZ-es államtitkár.

A megyei kórházakról, megyei sürgősségi kórházakról, valamint monospecialitású kórházakról szóló pályázati felhívás keretösszege 1,55 milliárd euró, amelyből a meglévő épületek bővítésére, újak építésére és modern eszközökkel való felszerelésére lehet pályázni.

Az elnyerhető összeg 5 és 500 millió euró közötti, amelyből 2 százalék az önrész. A kiírásra a közigazgatási-területi egységek (Unități administrativ-teritoriale) pályázhatnak, megyei kórházak, sürgősségi kórházak, ideértve a megyei sürgősségi klinikák, sürgősségi klinikák; egyes szakterületre specializálódott kórházak és a helyi vagy központi közintézmények és a közegészségügyi intézmények partnerségei pályázhatnak. Nem támogatottak a pszichiátriai, rehabilitációs, tuberkulózis-ellátó, palliatív intézmények.

A municípiumi és városi korházakról szóló kiírás esetében a keretösszeg 425 millió euró. Ebből az összegből szintén a meglévő épületeket bővítésére, újak építésére és modern eszközökkel való felszerelésére lehet pályázni. Városi korházak esetében az elnyerhető összeg 5 és 45 millió euró közötti, míg a megyei jogú városi kórházak esetében 5 és 75 millió euró közötti. Az önrész mindkét esetben 2 százalék.

A kiírásra a közigazgatási-területi egységek, kis közfinanszírozású, városi kórházak, ideértve a városi sürgősségi kórházakat is, illetve a helyi és/vagy központi hatóságok és közegészségügyi intézmények közötti partnerségek pályázhatnak.

A pályázati útmutatókkal kapcsolatos módosítási javaslatokat június 9-ig lehet benyújtani. Az útmutatók és további részletek elérhetőek a minisztérium oldalán.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?