Van hova felzárkózni: a háromszéki diákok csak fele kapott átmenő jegyet a próbavizsgán

Nem sikerült túl jól a háromszéki nyolcadikosok számára a próba-képességvizsga, a tanulók alig több mint fele ért el 5-ös fölötti átlagot. Az eredményeket látva, házi feladatként a tanulást lehetne javasolni a júniusi képességvizsgákig hátralévő időszakban.

A Kovászna megyei tanfelügyelőség csütörtökön közzétette a próbavizsgák eredményeit, összesen 1706 diák vett részt az 1940 beiratkozottból, és csak 966-an (56,62 százalék) ért el 5-ös osztályzat feletti eredményt. Az idei eredmények alacsonyabbak, mint tavaly, amikor a nyolcadikosok 59,79 százaléka ért el átmenő jegyet.

Illusztráció: Agerpres

Háromszéken idén is a román nyelv és irodalom és a matematika vizsga bizonyult a legnehezebbnek. Románból a Kovászna megyei diákok 50,55 százaléka szerzett ötösnél nagyobb jegyet, míg matematikából 51,07 százalékuk kapott átmenő osztályzatot. Ezzel szemben az anyanyelvi vizsgán a magyar nemzetiségű diákok 79,41 százaléka kapott ötösnél nagyobb jegyet.

Kiss Imre, a Kovászna megyei főtanfelügyelő szerint a próbavizsgák eredményei azt mutatják, hogy a diákoknak több felkészülésre van szükségük. Azt javasolta az iskolák vezetőinek, hogy értékeljék ki diákjaik teljesítményét, és ahol szükséges, tegyenek meg mindent a tananyag pótlására és a tanulók felkészítése érdekében.

A háromszéki főtanfelügyelő arra kérte a tanárokat, hogy készítsék fel a nyolcadikos tanulókat arra is, hogy milyen jellegű vizsgatételekre számíthatnak, miként és milyen szempontok szerint értékelik a dolgozatokat.

Mint arról beszámoltunk, az országos képességfelmérő próbavizsgán részt vevő diákok 75,3 százaléka ötöst vagy annál magasabb jegyet ért el román nyelv és irodalomból, 59,2 százaléka matematikából és 81,7 százaléka anyanyelvből.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?