Változatos időjárásra számíthatunk decemberben az előrejelzések szerint

Változatos lesz az időjárás az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap közzétett előrejelzése szerint decemberben. Az év utolsó hónapjában havazások, hóviharok és ködképződés is várható, az átlaghőmérséklet pedig 4–6 Celsius-fokkal csökken novemberhez képest.

A meteorológusok ugyanakkor nem zárják ki a szokatlanul magas, 15–20 fokos hőmérsékleteket sem, ha az országba trópusi légáramlatok kerülnek.

Az előrejelzés szerint havazásra és hóviharokra főként Munténiában, Dobrudzsában és Moldva keleti részén lehet számítani, elsősorban az alacsonyan fekvő területeken, eső és havas eső ritkábban fordul majd elő ezekben a térségekben.

A korábbi adatokra alapozó prognózis szerint fagypont fölötti átlaghőmérséklet decemberben az ország déli és nyugati részére lesz jellemző. Moldvában, Erdélyben, Máramarosban és a szubkárpáti dombvidéken –4 és 0 fok közötti átlaghőmérsékletek várhatók.

Erdély keleti részének alacsony légnyomású területein (Székelyföldön) –6 és –4 fok közötti átlaghőmérsékletre lehet számítani. A hegyekben átlagban –6 fok alá hűl le a levegő, a Déli-Kárpátok magaslatain –8 fokos átlaghőmérséklet várható.

(Nyitókép forrása: Pexels)

Kapcsolódók

Kimaradt?