Havazásra és erős szélre vonatkozó figyelmeztetéseket adtak ki országszerte

Havazásra és hóviharokra vonatkozó másodfokú (narancssárga jelzésű) riasztást adott ki kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) 10 megye hegyvidéki területeire, valamint egy elsőfokú (sárga) riasztást heves szélre és havazásra 24 megye területeire.

A meteorológusok szerint kedd este 11 órától szerda délelőtt 11 óráig a Keleti-Kárpátok északi felében, a Déli-Kárpátok nyugati részén és az Erdélyi-szigethegység egyes részein havazni fog, jelentős vastagságú hótakaró rakódik le, az 1500 méter fölötti vidékeken heves szélrohamok várhatók, amelyek sebessége meghaladhatja a 75-85 kilométert óránként hóviharokat idézve elő.

A következő megyék érintettek: Szatmár, Máramaros, Suceava, Beszterce-Naszód, Maros, Szilágy, Bihar, Kolozs, Fehér és Krassó-Szörény.Illusztráció | Fotó: Balázs Attila/MTI

Az ANM emellett kiadott egy elsőfokú, heves szélre és havazásra vonatkozó riasztást is, amely Szatmár, Máramaros, Beszterce-Naszód, Maros, Szilágy, Bihar, Fehér, Arad, Hunyad, Krassó-Szörény, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Szeben, Brassó, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea, Bákó, Kovászna, Hargita és Neamţ megye hegy- és dombvidékére érvényes.

A riasztás kedd este 8 órától szerda délután 4 óráig érvényes. Ez idő alatt havazni fog és vastag hóréteg rakódik le, a széllökések sebessége meghaladhatja az 55-65 kilométert óránként, az 1700 méter fölött fekvő vidékeken pedig a 85-95 kilométert óránként. Szerda reggelig az ország észak-nyugati területein is havazásra és heves szélre lehet számítani.  

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?