Utcára vonultak Háromszéken is a fizetésükkel elégedetlen egészségügyi alkalmazottak

Fotó: Erdély AndrásKis létszámú, de harsány tüntetésen követeltek fizetésemelést a háromszéki egészségügyi dolgozók. A Sanitas egészségügyi szakszervezet mintegy 80 tagja vonult kedden délben zászlókkal, sípokkal és dobokkal a Kovászna megyei prefektúra székháza elé, ahol az ellen tiltakoztak, hogy a kormány a tavalyi szinten „befagyasztotta” a közalkalmazottak fizetését.

„Szégyen, szégyen!”, kiabálták a háromszéki egészségügyi alkalmazottak és a szociális ellátó rendszerben dolgozók, akiknek elégedetlenségét az is fokozta, hogy kiderült: a prefektúra alkalmazottai megkapták a koronavírus járvány miatt járó 30 százalékos bérkiegészítést.

Vasile Neagovici a Sanitas szakszervezet Kovászna megyei elnöke hangosbemondón olvasta fel az egészségügyben és szociális ellátó rendszerben dolgozók követeléslistáját. „Nem érdekelnek a költségvetés problémái! Oda jutottunk, hogy a törvény betartásáért könyörgünk”, mondta a szakszervezeti vezető. 

Rámutatott: a négy évvel ezelőtt életbe lépett egységes bértörvény értelmében, az ápolók és az egészségügyi intézmények irodai személyzete idén januártól megillette volna a fizetésemelés, amely a 2017-es és 2022-es bér közötti különbség negyedének felel meg. Sérelmezik, hogy az orvosok ügyeleteit és a munkaszüneti napokon ledolgozott túlóráit nem a jelenlegi, hanem a 2018 januári bérük alapján számítják ki. Harmadrészt követelik, hogy a szociális ellátó rendszerben dolgozók a tavaly elfogadott törvény értelmében kapják meg azt a kockázati pótlékot, ami az egészségügyben jár – sorolta Vasile Neagovici.

A Sanitas egészségügyi szakszervezet további tiltakozó akciókat helyezett kilátásba, ha a kormány nem rendezi követeléseiket.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?