Ünnepelt a maroshévízi magyarság - Még az ősz folyamán elkezdődik az Urmánczy-kastély teljes felújítása

Urmánczy Nándor Díjjal tüntették ki szombaton Maroshévízen Potápi Árpád Jánost, a magyar kormány nemzetpolitikai államtitkárát. Köszönőbeszédében egyebek mellett arról beszélt, hogy Magyarország  kormánya a szülőföldön maradottakért dolgozik. Az államitkár meglátogatta a felújítás előtt álló Urmánczy-kastély is. 

A nemzetpolitikai államtitkár azt mondta, azokért dolgoznak, akik a maradást választották", hogy ők minél többen legyenek. A kivándorlás száz évvel ezelőtt is jellemző volt, csak akkor a tíz gyerekből három ment el" - mondta Potápi Árpád János. Szerinte a jelenséget nem lehet megszüntetni, együtt kell élni vele, és a helyzetet kellene úgy megváltoztatni, hogy a jelenség ellenére gyarapodjon a magyarság. Potápi Árpád János megköszönte a díjat és munkatársai támogatását. Mint fogalmazott, a kitüntetés valójában a magyar kormányt, Orbán Viktor miniszterelnököt illeti. Hozzétette: a díj az adományozó közösségről is szól, hiszen az Urmánczy család hozzátartozik a maroshévíziek identitásához, egyfajta védjegye a városnak.

Potápi Árpád János az Urmánczy Nándor Egyesület elnökétől, Czirják Károlytól vette át a díjat Fotó: Pataky István

Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzulja laudációjában úgy fogalmazott: Potápi Árpád János nemcsak tudja vagy ismeri, hanem szívében is átérzi mindazt, amivel a hévízi, székelyföldi magyarság napjainkban szembesül". Kiemelte az államtitkár bukovinai székely származását, az ebből fakadó ragaszkodást a székelység és a külhoni magyarok ügye iránt. A maroshévízi rendezvényen Simicskó István országgyűlési képviselőt is Urmánczy Nándor Díjjal tüntették ki.

A Dr. Urmánczy Nándor Egyesület és az RMDSZ helyi szervezete által rendezett emléknap keretében a római katolikus templomban tartott mise után a jelenlévők megkoszorúzták az Urmánczy-sírboltot. A Maroshévízi Művelődési Magyar Napok keretében előadásokkal, szórakoztató és közösségi eseményekkel ünnepelt a helyi magyarság - számolt be az MTI.

A nemzetpolitikai államtitkár, a csíkszeredai magyar főkonzul és az Urmánczy-leszármazottak a kastély előtt Fotó: Pataky István

Potápi Árpád Tóth László csíkszeredai magyar főkonzul kíséretében szombaton meglátogatta a teljes felújítás előtt álló maroshévízi Urmánczy-kastélyt. Találkoztak a műemlék épület egykori tulajdonosának, Urmánczy Jeromosnak a leszármozottjaival, akik 2009-ben visszakapták a kastély, ma pedig annak felújításán munkálkodnak. A kastély tulajdonosai 2017-ben hozták létre a Positive Transylvania Egyesületet, elsősorban az épület fenntartásának, hasznosításának az elősegítésére. Az egyesület - amelynek évi működését és eszközbeszerzését 2021-ben és 2022-ben a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a magyar kormány támogatta - legnagyobb projektje az Urmánczy-kastély felújításának elősegítése. Tavaly októberben a Positive Transylvania Egyesület elnöke, Szabó Tekla Katalin és Marcel Ioan Boloș, az európai beruházásokért és projektekért felelős akkori miniszter aláírta a támogatási szerződést a kastély felújítására. A munkálatók várhatőan még ebben az évben elkezdődnek. A projekt megvalósítási határideje 2026. Az Országos Helyreállítási Ellenállóképességi Tervből megvalósuló projekt 12 útvonalból áll, melyek egyike a kastélyok útvonala. Hegedüs Csilla még az európai alapokért felelős államtitkárként korábban úgy fogalmazott, a turisztikai útvonalakra erdélyi magyar közösség számára kiemelkedően fontos helyszínek kerültek fel, és a helyszínek között sok magyar vonatkozású műemlék kap helyet és nyert támogatást.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?