Újraindították a cernavodai atomerőmű heves széllökések miatt leállt reaktorblokkját

Újraindították a cernavodai atomerőmű 1-es reaktorblokkját, amely a kedvezőtlen időjárás miatt automatikusan leállt szombat este - tájékoztatott az energiaügyi minisztérium.

Sebastian Burduja miniszter kijelentette, állandó kapcsolatban állnak a Románia délkeleti részét sújtó rossz időjárás közepette az energiaellátó rendszerben felmerülő kihívások kezelésében illetékes téli parancsnoksággal. A tárcavezető köszönetet mondott az Enel, a Transelectrica és a többi érintett szolgáltató hibaelhárító csapatainak, amelyek „szakszerűen és gyorsan" dolgoztak.

Fotó forrása: Nuclearelectrica Official

„Az ország energiarendszere bebizonyította, hogy szélsőséges körülmények között, a 100 km-es óránkénti sebességet meghaladó széllökések mellett is képes megfelelően működni. A felmerült problémák helyi szintűek voltak, nem veszélyeztették az országos villamosenergia-rendszer stabilitását" - szögezte le.

A miniszter külön köszönetet mondott a Nuclearelectrica szakembereinek, akiknek sikerült „nagyon rövid időn belül" újraindítaniuk a cernavodai atomerőmű 1-es reaktorblokkját, így az hétfőn újra névleges teljeítményen fog üzemelni.

Az energiaügyi minisztérium szombat este közleményben tájékoztatott, hogy automatikusan leállt a cernavodai atomerőmű 1-es reaktorblokkja a kedvezőtlen időjárás miatt. A reaktorblokk leállása biztonságosan, az ilyen helyzetekre tervezett eljárásnak megfelelően történt, az atomerőmű működése, a személyzete, a lakosság és a környezet nem került veszélybe - tették hozzá.

Amint arról beszámoltunk, a cernavodai atomerőmű 1-es reaktorblokkjának és a szélturbinák egy részének a leállása együttesen 1700 megawattos hiányt okozott a romániai energiarendszerben. Ezt az energiadeficitet azonban a Hidroelectrica vízerőműveiben termelt árammal sikerült pótolni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?